Tiistai 28.7.09

Radioteatterille tiedoksi: ei se Pohjantähti kuunnelmasarjana sittenkään ole kaikkien aikojen ensimmäinen dramatisointi (kuten puffi toitottaa) kaikista kolmesta osasta. Sellainen tehtiin jo Pyynikin Kesäteatterissa 90-luvulla ja heitettiin vielä Tuntematonkin päälle. Taisin itse sovittaa ja Kalle Holmberg ohjata. Ja eikös se Raija-Sinikka Rantalankin sovitus Lahdessa kattanut koko teoksen, kuinkahan oli. Ainakin se kesti 7 tai 9 tuntia.

Korvaan osui sellainenkin kohta radiosta, missä Hannu Salama luetteli vainottuja kirjailijoita Suomessa. Pitkä rivi niitä oli, ihan Mukkaan ja Haavikkoon saakka. Mitähän silloin tarkoitetaan vainolla? Tuskin ihan sitä mitä naapurimaassa, esim. Pasternakin, Brodskyn ja Solzhenitsynin kohdalla tapahtui. Puhumatta nyt näiden nykyisten aktivistijournalistien murhista Venäjällä. Sitä voisi jo sanoa vainoksi. Täällä ”vainoksi” riittää joku ymmärtämätön arvostelu, vähän pilkkaa tai se että joutuu kirjoittamaan muutaman teoksen pöytälaatikkoon. Harva kirjailija on vangittu, harvempi karkotettu maasta tai ammuttu. Salamakin lopulta armahdettiin. Turtiaisella, Sinervolla ja Wuolijoella oli vallan muut syyt istua vankilassa kuin kirjallinen toiminta, paremminkin poliittinen toiminta, käpykaartilaisuus, sekaantuminen vakoiluun, vieraan vallan avustaminen tms.

Uskon enemmän Matti Kuusta, joka sanoi vainoharhaisuutta yleiseksi piirteeksi meillä, reaalista vainoa sen sijaan harvinaiseksi.

Looming-lehti (7/09) tuli postissa ja siinä onkin Sirje Oleskin hyvä arvio Waltari-kirjasta, se on ”menukas mammutmonograafia” ynnä muuta ystävällistä. Ihmeen asiantuntevasti Olesk osaa sijoittaa elämäkerran jopa suomalaiseen kirjallisuuskeskusteluun ja taustaan. Mainio juttu pienine kriittisine pistoineen. Mutta tuskin kirjaa ainakaan pian vironnetaan, nythän siellä juhlitaan Salokanteleen Jussin Kross-kirjaa ja aivan aiheesta. Waltaria pitäisi lyhentää ja muuta vaivalloista, eipä ole kuulunut ruotsinnoksestakaan muuta kuin alustavia tunnusteluja. Mårten Westö jo ilmoittautui kääntäjäksi ja Virossa olisi Piret Saluri itseoikeutettu. Ei muuta kuin joku kustantaja panisi toimeksi.