Keskiviikko 3.1.

Näin Elmon päivänä luin uudesta Bibliophiloksesta Kari Saviniemen artikkelin Juhani Peltosen vaiheista. Korson talon tuhoaminen turhan tien tieltä kuohuttaa vieläkin. Miljöön suunnittelu ei taida missään olla kunnallisen toimen vahvoja puolia. En myöskään tiennyt Peltosen vaikeuksista Otavalla. Vierailin pari kertaa Lopella Peltosilla, muistan laajan kirjaston ja Juhanin lempipuuhan: kirjaston järjestelyn viinin siivittämänä.

Lehdessä on myös mainio juttu urheilukirjallisuudesta, Vammalan esitelmiä (huom. Veikko Huovisen huomio teatraalisesta jalkapallohurmiosta vuodelta 1986!) sekä paljon muuta, valaisua mm. Minna Canthin miessuhteista, missä Erkotkin esiintyvät.

Saddam Husseinin teloitus lieveilmiöineen kuohuttaa laajalti. Ei ihminen pohjaltaan muutu. Tosin en muista, moralisoitiinko Nürnbergin tuomioista puoli vuosisataa sitten. Eiköhän niitä vieläkin pidetä oikeutettuina. Entä Eichmann? Stalin harrastuksista ei kannata muistuttaa. Vuoden 1918 teloituksia tutkitaan vieläkin. Huhtiniemen kaivaukset herättivät toiveen uusista kuohuttavista tapauksista. Reaktiot eivät poikkea paljon Saddamin salaa kuvatun videon tutkiskelusta. Ihmistä kiinnostaa toisen kuolema, varsinkin väkivaltainen. Teloituksia katsomme televisiosta harva se päivä, viimeksi Stauffenbergerin ja Elisabeth I:n suosikkien. Ne ovat aikansa todellisuutta, vaikka fiktiota. On kuitenkin ilmeinen tarve nähdä, näyttää. Kuinka kuvitteellinen esitys poikkeaa suorasta ja todellisesta? Tämä aika ei entisistä paljon sivisty.

Tarja Halonen sanoi puheessaan, että maailma on julma ja paha, mutta ihmisten on tehtävä se paremmaksi. Ikään kuin ihmiset eivät kuuluisi julmaan maailmaan.

Onnen tuokiot on vain tunnistettava. Esimerkkinä tällainen: kirjoitustyö lähtee aamulla sujumaan, samalla kattilassa porisee kinkun luilla muhevoitettu hernekeitto, sen kypsyessä käyn lenkillä, aurinko paistaa pitkästä aikaa – ja ihanaa soppaa maistellessa radiosta tulee suosikkini Asko Kaikusalon, vanhan norssin, riemukasta kerrontaa myyrien ihmeellisestä maailmasta. Taidatkos panna paremmaksi?