Torstai 8.3.07

”Istun pärekatolla ja mietin pitääkö Vuorisaarna sadetta.” Mikä aloitus!

Radio napsahtaa viittä vaille kuusi, uutisia, naisten päivää, hartaita säveliä. Hynninen laulaa. Äkkiä virkistyn. Veli-Pekka Hänninen pitää aamuhartauden. Loistavaa, kerrankin ideaa ja näkemystä, äänitehosteita. Kuin pieni novelli. Lisää tällaista.

Ilahduttavaa oli sekin, että Hänninen puolusti rohkeasti käsikirjoittajan oikeuksia elokuvaan Riisuttu mies. Ohjaajien omavaltaisuus sai edes pienen muistutuksen.

Mitä jäi mieleen eilisestä vaalikeskustelusta. Heinäluoman hätä ja masennus. Soinin iskulauseet. Vanhasen rentous. Ei paljon muuta. Järjestelin papereita ja kuuntelin toisella korvalla. Keskusteluryhmä oli kotoisasti asetettu ja vältettiin onneksi typerät kilpailut ja temput. Kukaan ei joutunut kokkaamaan tai kokoamaan kännykkää.

Tulossa räntäinen työpäivä, mikä sopii mainiosti. Hiihtokelit taitavat mennä. Aida saa melko vaimeat kritiikit, Aamulehdessä sentään huomataan loistokas lavastus ja puvustus. Oliko Ryhänen niin heikko, ainakin jähmeä, ajattelin että se kuuluu rooliin. Olen kuullut, että hän harmittelee tiistaista lausuntoaan radion Kultakuumeessa. Mitäs, totta varmaan puhui oopperan ahdingosta, sen syistä.

Oopperaa yritetään jaloilleen uusitun hallituksen kautta, mitäs ministeriö muutakaan voi. Mutta hallituksen on vaikea palauttaa työntekijöiden ilo ja luottamus muuten kuin uusilla johtajavalinnoilla. Kuinka kauan menee niiden mietintään.

Vepan baarissa harmiteltiin joukkueen kakkossijaa täällä eduskunta-aiheisessa tietokilpailussa. Baari saa uudet omistajat, Pitkon luoma maine siivittää. Siitä tulee pian nähtävyys. Samat veikot siellä päivystävät. Sasin tapaus puhutti, kamala juttu. Täältä poika lähti S-marketin pihasta ajamaan ja näin kävi.

Tauno poikkesi aamulla, naisten päivän repliikki: ”Naiset täällä hakoja on, miehillä ole pian mitään virkaa.” Näin olkoon. Mutta kuulinko oikein: Venäjällä 14 000 naista kuolee vuosittain perheväkivaltaan. Siellä olisi naisliikkeellä työmaata. Juhlitaan naisiamme, ne on ihania.