Maanantai 12.3.07

The Departed ei ehkä ole Scorsesen paras elokuva, kova ja taitava kyllä, näyttelijäsuorituksiltaan loistava; eräänlainen uuden ajan Kummisetä, ei niinkään monitasoinen tai myyttinen. Eikä edes paljastava: eikö poliisin ja mafian kietoutuneet suhteet ole aika käytetty aihe. Loppu kuin Shakespearen tragediassa, ai niin, eipä paljasteta. Vähän samaan teemaan liittyvä saksalainen Muiden elämä on aivan toista tasoa ihmiskuvauksena, poliittisen todellisuuden analyysina. Eurooppa hakkasi jenkit 6-2.

Lauantaina pieni joukko Waltarin tuntijoita katsasti Kouvolassa komedian Yövieras. Henrik Timosen ohjaus lähti irtonaisesti fyysistämään farssin suuntaan, vaikka kyse on elegantista perhekuvauksesta jatkosodan tunnelmissa. Mielessäni Tampereen Teatterin taannoinen tulkinta oli vähemmin elein hauskempi, luotti tilanteisiin ja repliikkeihin ilman lisätehostusta. Waltarin vuorosanoja ei tarvitse markkeerata niin voimallisesti, lempeän ironinen pudottelu on tehokkaampaa. Aulis Rosendahl, autuas tsunami-vainaja, jäi silloin vahvasti mieleen professori Luusteen roolissa, tässä oli vähän liian nuori kaveri. Mutta luistavasti juttu Kouvolassakin eteni ja vahvisti, että W:n komediat elävät omalla inhimillisen suvaitsevaisuuden julistuksellaan tänäkin kovana aikana.

Eilen häikäisevä päivä, kävely rantoja pitkin Tamminiemeen, missä katsastimme UKK:n runokirjoja ja varsinkin niiden omistuksia. Tarkistin vähän Waltarin suhdetta Kekkoseen, ei se kai kovin läheinen ollut, kunnioittava kyllä. Esa Seppäsen kirja Miekkailija vastaan tulivuori onkin muuten yllättävän kiintoisa ja seikkaperäinen selvitys Kekkosen ja Hrustshevin suhteista, saunareissujen kuvaus mainio. Siellä se sauna kumotti iltapäivän auringossa, paljon tietäisi kertoa.

Vaaleja pitäisi vähän miettiä. Äänestän pitkästä aikaa Helsingissä, se antaa uuden näkymän. Joten päätän innostua. Puheenjohtajat tanssivat tv:ssä, ihmeesti heillä riittää virtaa, kai sitä sitten pitää edellyttää meiltä äänestäjiltäkin. Ennakkoon lähdettykin vilkkaasti liikkeelle, tietääkö porvarihallitusta kuten uumoillaan?