Maanantai 19.3.07

Minna Canthia pitäisi muistaa ja tasa-arvoa muutenkin; tiukka muija, mikäs siinä, hyvä kirjailija, mutta törmäsin myös inhimillisiin rajoituksiinsa, kun kirjoitin J.H. Erkosta, jota juonitteleva Minna yritti verkkoonsa. Nuoremman veljen saikin, toisten kanssa kiukutteli kuten Juhani Ahon. Ja kuinka kiusasi Bergbomia sen jälkeen kun tohtori oli hänet näyttämölle auttanut. Olihan teatterisotiin syynsä, eipä silti.

Kiannon Punaisesta viivasta oli vaihteeksi hyvä radiokeskustelu, eilen ja tänään, siinä todella analysoitiin romaania eikä vain heitelty tuntemuksia kuten yleensä tapahtuu. Tytärkin kiinnostui siinä määrin, että alkoi kysellä missä meillä se kirja on. Osui sitä paitsi mainiosti ajankohtaiseen saumaan.

Vaaliyönä tulee heitellyksi sumeilemattomia hajakommentteja. Eihän pitäisi toisten tappiolla ja tippumisella ilkkua eikä epäasiallisesti kehuakaan. Nyt päivän perästä on jo rauhaa miettiä, mitä vaali merkitsee. Kuinka kylmät tuulet alkavat pienelle ihmiselle puhaltaa, vai nouseeko maa kukoistukseen työtä ja yrittäjyyttä suosivalla politiikalla. Muutama tuttu on puhelimessa tuntenut tuskaa ja murhetta vasemmiston tappiosta, pelkokin hiipii puseroihin. Täytyy rauhoitella, että ei ne porvaritkaan elävältä syö, ne on aika sävyisää ja sivistynyttä väkeä. Ja demokratiaan kuuluu tämä vuoksi ja luode. Jos nyt pannaan oikein tiukoille, seuraavissa vaaleissa aalto heittää vasemmalle.

Kahta kaiffaria seuraan: sinne palasi kaksi kovaa naamaa Euroopasta eduskuntaan, Niinistö ja Väyrynen. Molemmilla kova kannatus ja pitkä kokemus. Kumpikin ihan omilla linjoillaan, eivätkä mitään vaatimattomia tyyppejä. Tuottavat vielä monta riesaa puoluejohtajilleen, ellei heitä saada tyrkätyksi puhemiehistöön. Ajatelkaas: Niinistö ja Väyrynen samassa hallituksessa. Alkaisi taas politiikassa paukkua ja tasavallassa tapahtua.

Ben Z teki äsken innolla porvarihallitusta radiossa, Korhonen on kepussa toppuutellut. Heinäluoma peesaa vielä ainakin näön vuoksi messissä. Vanhanen uskoo, että neuvotteluista tulee kimurantit, mutta niistä selvitään. Odotellaan.