Torstai 29.3.07

Totta kai on kiireen kaupalla korjattava: Pitko ei ampunut kolmea vaan peräti neljä maalia keskiviikon ensimmäisissä ulkotreeneissä! Johdan silti. Vepan baari on nyt virallisestikin Vepan baari, kuten kauas näkyvät kyltit todistavat. Jos siitä tulee matkailukohde, on kai joukon harkittava uutta paikkaa. Baarin taso on tosin selvästi kohonnut, tuoreita leivonnaisia ja Nykänenkin vieraili, ei Matti vaan Pertti.

Siellä nyt valiteltiin kovasti eduskunnan avajaisissa äänestysvilkkauden putoamista, mutta kuten monet sanovat: voisivat vaihteeksi katsoa peiliin. Tämmöiset temput kuten Forsiuksella, Väyrysellä, taannoin Luhtasella ovat viihdyttäviä, mutta eivät vahvista kuvaa edustajien vakavasta suhtautumisesta yhteiskunnan ongelmiin vai mitä. Eikä sekään, että kansanedustajilla on jokaisella henkilökohtainen kirjastovirkailija, vaikka Loka Laitisen todistuksen mukaan kukaan ei edes käytä kirjastoa.

Eipä silti, minulla on kaksikin henkilökohtaista virkailijaa Hämeenkyrön kirjastossa, ja minä tosiaan vaivaan heitä ehtimiseen hankalilla pyynnöillä. Aina täytetään heti.

Perehtynyt viimeksi niinkin vanhaan aiheeseen kuin Maisteri Särkkä ja kirjailijat, huomenna esitelmä Mikkelissä Hanget soi -tapahtumassa. Matti Kassila kertoili puhelimessa lähitietoja, alkaa olla viimeisiä jolla oli työyhteys Maisteriin: Åke Lindman, Anneli Sauli, Ossi Harkimo… onhan muitakin. Mutta kirjailijoita ei kai ketään, Waltari oli ahkerimpia, Repe Helismaa häntäkin nopeampi. Halvalla tehtiin ja tulisesti.

Armand Lohikosken muistelmat ovat lystikkäitä, myös paljastavia. Millaista kohellusta herrasmiesten kesken. Särkkä vastusti aluksi kiivaasti Tuntemattoman sotilaan filmausta. Päästi Palmutkin ensimmäisen jälkeen käsistään, mutta teki myös historiaa ja klassikoita, Kivestä ja Runebergista alkaen. Suomi-kuvan luojana tärkeämpi kuin tajutaan. 40-luvulla kotimaisen elokuvan näki keskimäärin 400 000 katsojaa!

Sarvessa tapasin serkkuni Oskun, joka johtaa ylikierroksilla käyvää sahaa. Koskaan ei ole ollut näin hirveää kiirettä, sanoo poika. Koneen läpi menee 17 000 pölkkyä päivässä! 80% vientiin, etupäässä Japaniin. Näin siis Suomi parturoidaan metsistä ja myydään ulkomaille. Hyvin menee.