Maanantai 2.4.07

Aamupäivä Ekbergillä: Markéta Hejkalová on julkaissut kauniin kirjasen Mika Waltarista ja lahjoitti lämpimäiskappaleen. En ymmärrä tsekin kielestä sanaakaan paitsi nimet, mutta vaikuttaa valaisevalta pitkin sitaatein Waltarin teoksista. Kansi armeijavaiheesta viittaa sotien ja historiamme keskeiseen osuuteen, mikä asioita tuntemattomalle onkin tarpeellista taustaa. Hyödyllinen kirja eurooppalaisille lukijoille. Muistelimme Prahan seikkailuamme syksyllä, luvassa jatkotapaamisisia Waltarin merkeissä.

Seurustelin Elina Vaaran kanssa pitkän iltapäivän, viehättävää sävyisää kirjallisuushistoriaa 30 vuotta vanhalta nauhalta. Kuva Uuno Kailaasta rikastuu, kaikki nuoren Waltarin taustavaikuttajia. T. Vaaskiven tapaus, historiallisen romaanin suuri alku vähää ennen Waltaria. Jaksaisiko lukea Yksinvaltiaan? Vaaskivi oli Waltarin tavoin ihmelapsi, mutta katkesi varhain. Sota sikäli valaiseva tausta: Vaaskivi ei kestänyt edes Ruotsin tai Oulun suojapaikassa sodan todellisuutta, Waltari taisteli sanoin ja kirjoituksin eturintamassa, kypsytti Sinuhen.