Torstai 12.4.07

Tavattomasti puuhaa perukirjan valmistelussa, liitteiden hankinnassa. Hämmästys oli suuri, kun verotoimisto oli muuttanut pääpostista Kaisaniemen kurviin, vanhan Murtokadun varrelle. Siellä saikin jonotella reippaat toista tuntia. Täytyy myöntää, että Hämeenkyröllä on joissain asioissa puolensa…

Lämmintä, tuulista, kevät tekee uuden rynnäkön. Aina löytyy arkistoista jotain kiintoisaa, nyt muuan Vilkunan lähettämä paperi Waltarille sotien jälkeen. Tai W:n peräti tunnolliset selvitykset apurahojen käytöstä Kordelinin säätiölle. Iski piikki sisituntoon: kuinkahan minä olen niitä tilittänyt vuosien varrella. Toisaalta työt on kumminkin tehty. Elämäkerran kokoamisessa on taas kiihtyvän seikkailun tuntua.

Kuuntelen radiosta kuinka Oulun Kärpät juhlii uutta mestaruutta. Urheilussa toimii spontaani aluepolitiikka. Soisihan Jokerienkin joskus onnistuvan, vallankin nyt kun Hjalliksella on surua. Muistan Osmo Harkimon Tulipunakukan kuvaajana kesällä 1971, todellinen herrasmies ja stadin kundi. Paheksui aiheellisesti Mikko Niskasen remuavaa ohjaustyyliä ja arvaamattomia vihanpurkauksia. Hjallis oli klaffipoikana ja sai kyytiä olan takaa, Mikko ei sietänyt helsinkiläisiä ”pappiskokelaita”, ihme kyllä minua muutaman vuoden. Ei varmaan ole Hjallista sen jälkeen yhtä paljon juoksutettu.

Matti Kassila on joskus luonnehtinut osuvasti stadilaisia filmiryhmässä, aina he erottuivat muista: hyvin pukeutuvia, harjasivat hampaansa, huolehtivat hygieniasta, reiluja ja toverillisia. Tyyppiesimerkkejä juuri Osmo Harkimo ja Tauno Palo.

Tiedonjulkistamispalkinnot kerrassaan aiheellisesti elämäntyöstä Peter von Baghille ja Matti Klingelle. Tällaisia tietokirjailijoita tarvitaan, luistavia esseistejä, sopivasti sivussa (pahimmasta) tieteellisestä tärkeilystä.

Ja mitä on sanottava ns. digisekoilusta, josta keskusteltiin valaisevasti a-talkissa illan päätteeksi. Ylen johto näyttää kadottaneen pallon katsomoon. Voin aavistella Tane äijälän harmistuksen, josta voisi käyttää vahvempaakin ilmaisua. Mies pannaan valistamaan säännöillä, jotka äkkiä muutetaan. Petteri Järvistä kannattaa kuunnella, Sisättökin siellä jatkoi hyökkäyksiään. Vanhat MTV-veijarit pääsevät taas kerran Ylen niskavilloihin hyvällä halulla. Täällä maalla on boksi, jotta nähdään Teemaa, kokemukset hyviä paitsi että kanavanvaihto kestää, kuva nykii ja pysähtelee ja tekstit katoavat. Kaupunkiasunnon osalta odotettava Ylen ja taloyhtiön uusia tempauksia.