Keskiviikko 1.8.07

Varhain alkaa elokuu; herään kolmelta, pyörin ajatuksissani ja ponnahdan pystyyn katsomaan romaanin viimeisiä lukuja – saan ne selviksi klo 7, lehdet, teetä ja kentälle futaamaan. En nyt ollut oikein terässä, vain kaksi rankkaria sisään, mutta yhden torjuin heittäytymällä. Vanha alkaa elpyä. Matti P on löytänyt rankkarifilosofiansa, kaikki sisään.

Ihmeellinen leijuva olo. Kirja on puolestani selvä, kolmannen kerran läpikäyty, Anjan ja Vesan lausunnoilla terästetty. Vesa lähetti sitä paitsi lisää aineistoa, käytin ahnaasti. Nyt saa Marja oikolukea luntan ex-opettajan tarkoilla silmillään.

Kuningasajatus – vuoden 1918 tapauksia valkoisten leiristä katsottuna ja päälle tragikoominen mutta erittäin ymmärrettävä ja aikanaan perusteltu kuningasseikkailu; ei näistä aikoihin ole kirjoitettu lukuunottamatta Vesa Vareksen asiallista tutkimusta, johon osaltani nojaan, myös moniin muihin lähteisiin. Tämä on nyt Se, tähän ole kaarrellen tähdännyt.

Illalla Myllykolussa ilahduttavan paljon väkeä, kuiva sää, saunottiin ja oltiin hilpeitä. Uusi kesä lämpiämässä. Pitäisi ottaa kantaa Stasin aineistoon, mutta kuka jaksaa? Nostelkoot vakoojia häpeäpaaluun vapaasti minun puolestani, tuskin suurta merkitystä kuten Seppo Hentilä radiossa vahvisti, sentään todellinen asiantuntija eikä mikään saalista kärkkyvä journalisti.