Keskiviikko 8.8.07

Kuinka monta näytelmää on tehty Tapio Rautavaarasta?

Yhden näin Helsingin Keskuspuistossa pian Tapsan kuoleman jälkeen; siinä esiintyi Esa Niemitalo ja lauloikin hämmentävän lähellä esikuvan tyyliä.

Sitten muistan Lahdessa Renvallin Päivänsäteen ja menninkäisen – olikohan Pekka Räty roolissa. Siinä vähän rehvasteltiin Tapsan ja kumppaneiden naisseikkailuilla keikkamatkoilla; tuntui pahalta, kun leski kunnioitti läsnäolollaan ensi-iltaa.

Tietysti elokuva, joka on paras: Koivusalon Kulkuri ja joutsen, missä Liinoja oli yllättävän luonnikas Tapsa ja Suosalo suorastaan virtuoosi Repe Helismaana.

Kaikkien jälkeen tämä Tapio Parkkisen Sininen uni Nokialla Kennonnokan kesäteatterissa ei ole sekään hullumpi. Tapsalla on ihmeen hyvä onni roolinsa esittäjien suhteen. Jari Välimäki on harrastajaksi löytö: raamikas, luonteva ja hyvä laulamaan.

Esitys on kotiseutuhenkinen elämäkerta ja laulullinen kavalkadi, jossa tanssinumerot tuovat väriä ja tahatonta (?) komiikkaa. Suosio näköjään jymisevä, ja kyllä mekin viihdyimme leppeässä kesäillassa; vain jotkut kosiskelut ja lopun ihmeelliset jäykistelyt tuntuivat kiusallisilta. Mutta näyttämöä Parkkinen käyttelee hauskan simultaanisti ja tuo eloa ja puhdasmielistä huumoria sankarin vaiheisiin. Ansaitsee suosionsa.