Perjantai 31.8.07

Joku tässä ihmetteli kuinka jaksan hypätä kaikissa ”kissanristiäisissä”. No sitähän en todella tee, maalla neljännesvuosisadan asuneena tunnen hiljaisuuden ja yksinäisyyden. Mutta nyt näitä kertyi.

Tietokirjatapahtumassa Tieteiden talossa käytävä keskustelemassa siitä ikuisesta faktan ja fiktion suhteesta, josta ei hevin selvää tule. Pirjo Hiidenmaa meitä usutti puheenjohtajana, Paula Havaste ja Sirpa Kähkönen asiallisina keskustelijoina. Mitähän saimme sanotuksi. Ainakin sen että romaanin keinoin historiallinen asiakuorma tulee lukijalle läheisemmäksi, saattaa vaikuttaakin. Väinö Linna jo vahvisti, että Pohjantähti vaikutti emotionaalisesti, vaikka samat seikat oli historiantutkimus jo tuonut esiin. Siinä romaanin vahvuus. Silti arvostan kovia tosiasioita, minusta historia ei ole pelkkiä tarinoita kuten nyt trendikkäästi tahdotaan väittää. Eläköön edelleen hyvä tosipohjainen lähdekriittinen tietokirja.

Pyörähdeltiin Filin vastaanotolla jokunen tuokio, Lasse Lehtisen, entisen Lontoon toverin tapasin pitkästä aikaa sekä muita asiaan kuuluvia tietokirjailijoita. Tiina Lehtorannan kanssa mietimme sen Waltari-näyttelyn nykyistä kohtaloa, liekö laatikot rahdattu Pariisiin. Lupasimme lähteä tutkimusmatkalle, kun saamme kohdeapurahan.