Keskiviikko 19.9.07

Rooma tavoitettu. Syyskesä hehkuu. Mika Waltari täyttäisi tänään 99 vuotta. Kohotin camparilasini Via Venetolla katukahvilassa lähellä Mikan hotellia Capricea, joka tilapäisesti suljettu. Täällä hän kiireettömästi kuljeskeli ja tapaili salamyhkäistä koiradaamia sekä sitä hauskaa huijaria, josta matkakirja Lähdin Istanbuliin kertoo. Huh hellettä edelleen. Heilahdimme bussilla Amalfista Napoliin ja sieltä junassa tänne tuttuun ikuiseen kaupunkiin, Marjalla toinen, minulla viides kerta. Kertailemme kokemuksiamme.

Kohotan toisen lasillisen sitä paitsi Töölön kirjaston Waltari-huoneelle, joka vihitään käyttöön tänään. Waltari-seuran puheenjohtaja Anssi Arohonka lausuu siellä valittuja sanoja, minulla lienee pätevä syy poissaoloon, mutta hengessä mukana. Täällä on vielä elämäkerran kannalta tärkeitä paikkoja katsottava. Lukenut Nuoren Johanneksen tarkasti taas melkein loppuun, siihenkin palattava. Mikä teologisen asiantuntemuksen satiirisesti herkutteleva tarkkuus! Johanneksen matkassa vähitellen kohti Istanbulia.