Keskiviikkoaamuna 17.10.07

Esko Salmisen räväkkä avaus vuoden 1918 suomettuneista kuvauksista kirjallisuudessa virkisti aamun Hesarissa. Tätähän Raija Oranen jo voimallisesti pauhasi eilen Kirkkonummella. Olisikohan lehti kääntymässä tämänkin tragedian kuvauksissa? Väinö Linnan tulkintojen selvää uudelleenarviointia olen jonkun aikaa odottanut, nyt alkaa jotain pirahdella. Varpion Linna-elämäkerta oli vielä näiltä osin läpeensä solidaarinen ja kohdetta kunnioittava kuten sopiikin.

Tietysti seuraan mielenkiinnolla, nouseeko oma kirjani Kuningasajatus tässä mitenkään esiin, onhan siinä valkoisen puolen vähemmän kuvattuja tunnelmia Helsingissä ja Pietaristakin otetaan vauhtia, käväistään muutamaan otteeseen Pohjanmaalla ja viivähdetään pitempään Hämeenkyrön verisissä läpimurtotaisteluissa, erään nuoren perheellisen kirjailijan tunnoissa ennen Hurskaan kurjuuden äkillistä kypsymistä. Paljon tuttua, paljon kertomatta jäänyttäkin.

Tämän päivän taisteluista: Tehyn joukko-offensiivi tuottaa ratkaisemattoman näköisen umpikujan terveydenhuoltoon. Miten aikovat sen puhkaista? Ainakaan meidän hoidettavien tilanne ei näillä näkymin parane vaan pahenee, kun uutta väkeä ei ole aikoihin varaa palkata hoitoalalle. Lähtevät pian entisetkin muille markkinoille. Vanha koulukaveri Salonius pahassa raossa, uransa pahimmassa?