Tiistaiaamuna 4.12.07

Onpas Saska Snellman virkistynyt kovasti: jo toinen hieno kolumni lyhyen ajan sisään. Lenin-patsaan perusteista poika kirjoittaa todella terävästi ja vastaansanomattomasti. (Hesarin kulttuuri tänään) – Saarikosken sukua, epäilemättä.

Mikään ei niin piristä aamua kuin hyvin kirjoitettu juttu. Valitettavasti hyvät ajankohtaiset pakinat ovat poistuneet, siis kokonaiset kaaret, johon Ukkola S Kuvalehdessä parhaimmillaan pystyy, mutta useimmat jäävät irtoheittelyjen, kevytvitsien varaan.

Selvitetty viikonlopun lehtiä, Venäjän vaaleja etupäässä seulotaan. Vielä jatkuu keskustelu Smedsin Tuntemattomastakin. Eilen oli Eija Salon oivaltava palanen yleisönosastossa, kriittinen ja ajateltu. Kirsikka jatkaa kriitikkorintaman ylistystä kulttuurissa.

Olin kyllä huvittunut ja kosketettukin siitä sattumasta, että Ilta-Sanomat julkaisi viikonloppuna peräti täyteläisen ”PR -numeron” kuten toimittaja hauskasti ilmaisi. Tällaista sattuu harvoin, varsinkaan niin loistokasta kirjan (Kuningasajatus) esittelyä kuin on Kaarina Timosen ja Pekka Elomaan havainnollinen kaupunkikierros autenttisille tapahtumapaikoille. Katrikin sai kuvallaan mainostaa kerran ansiokasta tarinaa. Tuntemattomasta heittelin mitä mieleen tuli Marisa Lappalaisen soittaessa; siitäkin kertyi näköjään sivu täyteen. Heittely jatkunee.


Kaisu Mikkola osoitti urheutta, kun valitsi vaan oman suosikkinsa eikä vilkuillut sivuseikkoja kuten missä on asunut ja mitä harrastanut ja onko saanut muita palkintoja. Finlandia-kisassa valitaan paras teos ja sillä siisti. Minun on vielä tutustuttava paremmin Hannu Väisäsen kirjoihin, valitan että jääneet tähän saakka.

Ovatkohan nostalgia, syntyjuuret, lähtökohdat nyt suurten ikäluokkien ohjelmassa erityisellä paikalla. Sitähän Heimat on Teemalla, mitäpä muuta. Sitä Hannunkin oululaistakautumat. Me rupeamme kaikki muistelemaan kun työ ja elämäntahti harvenevat. Väisästä on verrattu Proustiin; aika rohkea rinnastus, mutta jotain yhteistä löytynee.

Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelma alkaa hahmottua, sen äärellä istuttiin Stockmannin yläkerrassa. Jos nyt kaavaillut kohdat pitävät, täytyy valmistautua yleisöryntäykseen. Waltari on teemana vetävä, mutta niin ovat esiintyjätkin. Vammalassa tavataan kesällä ja sitten tulevina kesinä kaiketi Sastamalassa.