Perjantaiaamuna 18.1.08

Kemijärvestä ja Summasta käy keskustelu edelleen kuumana, sekä Hesan että Hbl:n johtavat pääkirjoitukset, tv-keskustelu eilen ja radio paahtaa asiaa parastaikaa klo 8.30. Voisiko tästä tulla joku käännekohta? Tuskin, epäillä sitä sopii. Osakkeenomistajat ja globaali kannattavuus(=voiton maksimointi) kaiken määräävät, eivät ihmisten tarpeet paitsi siis omistajien. Tämähän on oikein räikeää työn ja pääoman, oikeastaan työttömyyden ja pääoman ristiriitaa, mutta kukaan ei tohdi enää tunnustautua edes marxilaiseksi. Pääomalla on kiire, ihmiset voivat lekotella. Paitsi ne harvat jotka jäävät raatamaan toistenkin edestä. Eikös ihmisiä irtisanota sillä perusteella, että jälkeenjäävillä olisi töitä. Loistava logiikka. Piiritanssi kuin Agatha Christien Kymmenessä pienessä neekeripojassa.

Voisihan iloita edes siitä, että Lapin mäntypuut jäävät pystyyn, mutta eihän se pitemmän päälle niin mene, puut vaan suunnataan suurimpiin ja tehokkaimpiin tehtaisiin ja tämmöiset pienet rullat kuten Kemijärvi saavat mennä. Joku on Kauppalehden mukaan sanonut, että parasta tehtaalle olisi että se vieritettäisiin puskutraktorilla Kemijärveen.

Marja lähtee käymään Tarvasjoella hehheh, hankkinut täältä omia juttujaan niin että painaa tukka suorana milloin voimistelemaan elävän soiton tahdissa tai ilman, milloin bongaamaan lintua, milloin uimaan tai opiskelemaan ranskaa. Minä täällä vaan nyhjään tän Waltarin äärellä, mutta eilen kävin matkailumessuilla Turkin osastolla ja uimassa samalla reissulla, toissailtana kuultiin Töölön perällä Ari Suutarlan kuvauksia vammaisten kehitystyöstä, joka kuuluu olevan huomattavan jalomielistä ja tehokasta. Viimeksi tarkisti poika vammaisten olot Vietnamissa ja Kamputseassa.

Villa Karosta Beninistä kuuluu pieniä suurpiirteisyyksiä varojen käytössä, mutta epäilenpä, että se on kaikkein pienintä sillä rintamalla. Kehitysapuahan tuupataan vaikka nyt Tansaniaan könttinä suoraan budjettiin eikä kukaan perään ihmettele mitä rahoilla tehdään. Toivottavasti jotakin. Beninissä sentään harjoitetaan hedelmällistä kulttuurivaihtoa, vaikkas se Um:n reviisorin kulmasta voi näyttää rahankylvöltä vailla vastinetta. Tuotto kun on näkymätöntä laatua, henkistä.

Jälkiviisaat sekoilevat selkäni takana, haukkuvat Vanhasta maalaispojaksi ja teinipojaksi USA:n matkan johdosta ikään kuin pääministerin omat intressit hallitsisivat eikä laajan virkakunnan ja Um:n järjestelyt. Nyt kuitenkin Kanerva ja Vanhanen ovat siellä lyhyen ajan sisään kipaisseet ja Halonen saa lepäillä reservissä. Eiköhän suhteet ole normaalit.