Keskiviikko 5.3.08

Tutkin Sinuhen siirtämistä Hollywood-elokuvaksi 1954, kun tämä komeus on taas pian nähtävillä Orionin sarjassa. Elokuva-arkistossa löytyy aiheesta hämmästyttävän paljon aineistoa, jota kai kukaan ei ole kunnolla käynyt lävitse, minäkin vain pintaa raapaisen. En tiennytkään, että The Egyptian oli näin suuri satsaus aikanaaan Amerikassa enkä sitäkään, että Waltari vaivautui lopulta ilmaisemaan oman käsityksensä elokuvasta perustellusti ja varsin myönteisesti. Näistä myöhemmin lisää.

&nbsp Kevättalvinen päivä! Reippailin illan suussa Kansallismuseoon Muinaismuistoyhdistyksen kuukausikokoukseen (!) kuulemaan arkkitehti Juhana Heikosen esitelmää San Clementen basilicasta, joka sattumoisin oli Waltarin lempikirkko Roomassa. Onkohan se vanhin säilynyt, tosin muuteltu alkukristillinen kirkko kaupungissa, ainakin 400-luvulta. Kaivaukset edelleen käynnissä. Nähtiin taidokkaita tietokonerekonstruktioita sen sisätiloista tosin yläkulmasta ja ilman ihmisiä, joten paikasta ei saanut täyttä käsitystä. Kiintoisaa silti. Nyt siinä on irlantilainen dominikaanimunkkien luostari ja se on auki yleisölle. Viime matkalla emme päässeet sisälle, ensi kerralla parempi onni.