Torstai 27.3.08

Tiedotus WSOY:n kerroksessa Vammalan ensi kesän tapahtumista, eipä erityisen iso seurue paikalla, mutta rattoisaa silti. Vanhan kirjallisuuden päivien ohjelmavihko ja juliste erinomaiset, eikä itse ohjelmassakaan ole valittamista. Aamulehdestä soittikin toimittaja, joka epäili kestävätkö enää Sylvään koulun tilat, jos teeman eli Waltarin oman vetovoiman lisäksi puhujina ovat Sauli Niinistö ja Paavo Lipponen. Elleivät kestä, siirryttäköön nurmelle ja kirjatelttojen vaiheille. Vammala on siitä rento tapahtuma, että siellä voivat kaikki valita kuljeskelevatko kirjatiskien äärellä, etsivätkö harvinaisuuksia, poikkeavatko kuulemaan esitelmiä ja keskusteluja, katselevatko runsaita näyttelyitä, vaanivatko huutokaupoissa erityiskohteitaan vai istahtavatko vain lounaalle ja kaljalle teltan anteliaaseen siimekseen. Ja illalla sitten Ellivuoren ehtoohuveihin, joissa on pitkästä aikaa luvassa räiskyvää ohjelmaa. Vammalassa kannattaa aina käydä, siellä on ohjelmaa lapsille ja lukupiiriläisille yhtä hyvin kuin tietokirjailijoille ja runonkuulijoille.

Katri Wanner vanhana Vammalan kävijänä suositteli ottamaan eväskorin mukaan ja nauttimaan ympäristön kaikista eduista aina vanhoja kivikirkkoja ja uimarantoja myöten. Eipä ole monipuolisempaa kesäkohdetta kuin Vammalan Vanhan kirjallisuuden päivät 27. ja 28.6. – aina parhaan helteen aikoihin.

Vesan kanssa istahdimme Klaus Kurjen kulmapöytään pitkästä aikaa vaihtamaan kaiken maailman kuulumisia. Poika saa Hesarin mainioista radiopakinoista paljon palautetta, ja nytkin oli tarkkana kuunnellut luontoiltaa ja bongannut sieltä Artsinkin soiton Töölön vessanpöntön eläinopillisista ihmeistä. Ihmettelimme maailman menoa, tätä amerikkalaista poliitikkojahtia ja kaikkea loiskintaa mediassa ja kustannusmaailmassa. Jahtia pitäisi mielestämme tehostaa, presidentin kansliakin on vielä kunnolla läpivalaisematta ja historiaan suunnattava uusi kaiken paljastava valokeila. Ei armoa naisten metsästäjille, päät pölkylle vaan!

Illalla huippuhetki: Marjan valmistama juhlaillallinen kihlauksemme kolmivuotispäivän kunniaksi. En voi sanoa edes kuten Waltari sanoi vaimolleen, että ihmeen hyvin olemme tulleet toimeen pieniä väliaikaisia erimielisyyksiä lukuunottamatta, koska niitäkään ei juuri ole ollut. Tämä on onnenkantamoinen, molemmin puolin ansaittu kaiken niin sanotun elämänkokemuksen jälkeen. Kohotimme maljat kalalautasten yli ja toivoimme onnen jatkuvan.