Tiistai 8.4.08

Esko Tammivuoren puheilla Tapiolassa. Hän oli Istanbulin varakonsulina, kun Waltari vieraili kaupungissa. Hauskoja muistoja, valokuvia, hersyvää tarinaa. Mukana vaimo ja tytär omine näkökulmineen. Elämäkerta rikastui jälleen. Kuinka Waltarille järjestettiin juhlat Afroditen merkeissä! Enpä kerro enempää.

Siitä sujuva jatko Töölön kirjastoon, missä Lea Toivola keskittyi Mikael-romaaneihin ja islamin kuvaukseen. Ne ovat sopivasti minullakin työn alla. Tuntuu että on arvonpalautuksen paikka, romaanien uuvuttavan laaja kerronta kaiketi peitti aikoinaan osan sanomaa, jonka Toivola tulkitsi mallikkaasti. Islamin kuvaajana sisältäpäin Waltari oli huimasti aikaansa edellä, miltei ainoa länsimaissa. Mitä siihen oikeastaan sisältyi? Maailmanpoliittinen tilanne 1500-luvulla ja 1900-luvulla monitasoisesti limittäin. On aivan totta mitä Toivola sanoi: Waltari voi olla helppolukuinen, mutta ei missään tapauksessa helppotajuinen. Niin laajoja kokonaisuuksia hän historiassa liikutteli. Kirjailijoille on yleensä kelvannut kapea kotimainen lähitodellisuus. Eipä silti, saivathan Faulkner ja Sillanpää syviä irti pieneltä alueelta.