Torstai 15.5.08

Eikö tässä vaalirahoitusasiassa ole paniikkifarssin piirteitä? Yksi yhtäkkiä tunnustaa, sitten peruu ja toiset ryntäävät kuin koululaiset korjaamaan koevastauksia. Onko niin, että eduskunta ei osaa säätää sellaisia lakeja, joita voisivat itsekin noudattaa?

&nbsp Aika pahalta näyttää tosiaan se, että pääministeri kannattaa kauppajättiä blogissaan vastoin hallitustoverin näkemystä myötäillen liikemiestä, joka on antanut hänelle vaaliavustusta. Voiko tämmöinen jäädä tähän? Ennen Vanhanen tähdensi hallituksen sisäistä solidaarisuutta. Miksi hän nyt itse poikkeaa siitä?

&nbsp Ja miksi koko asia juuri nyt purskahti näkyviin? Onko taustalla hektisesti touhuava Sukari kaiken alkuun sysääjä? Hänhän kehui a-studiossa ministerikavereillaan. Vähän sama asia mutta laimeammmin kävi pinnan yllä Pallas-keskustelussa. Pertti Yliniemi on sentään tolkun mies ja hyvä yrittäjä, mutta joutuu altavastaajaksi. Puolueita hänkin on rahoittanut. Onhan tässä sekin kuvio, että kovat yrittäjät tahtovat yrittää, mutta muut heittävät kapuloita rattaisiin. Julkisella vallalla täytyy olla oikeus valvoa ympäristön arvoja silloinkin, kun yrittäjät itse julistavat samalla asialla toimivansa.

&nbsp Vielä jäivät vaivaamaan Turtolan historiatulkinnat, joissa tuntui olevan vinha perä, vaikka hän tarmokkaasti korostaa ja provosoi. Mutta edistääkö tällainen suomalaisten yliote historian kirkastumista Virossa? Pelkään että päinvastoin, siellä kilpistytään torjunta-asemiin. Parasta olisi, jos virolaiset tutkijat itse lähtisivät liikkeelle ja ryhtyisivät avoimeen dialogiin Turtolan kanssa. Tuglas-seuran eilinen nokittelu oli murhemerkki nykyisistä lukkoasenteista molemmin puolin.

&nbsp Illalla pantiin toimikunnassa syksyn Waltari-juhla aika komeisiin puitteisiin. Sitä kelpaa odotella. Taloudellinen kehyskin saataneen natisten kohdalleen.