Maanantai 26.5.08

Levätty maalla, ladattu akkua. Ajettu pihanurmet, käännetty kasvimaa, tervattu vene. Ihmeen kaunista ja runollista oli taas Hämeenkyrössä. Marja ja Sima-kissa emännöivät Viehätystä kotoisalla tyylillään. Kumpikin tarkkailee lintuja, mutta eri tarkoituksessa.

&nbsp Taivalsin pitkästä aikaa Myllykoluun ja opastelin reipasta miesporukkaa Tampereen seudulta: metsämiehiä, museon tuntijoita, ympäristöaktivisteja, saunaklubilaisia, yksi pappikin. Katselimme hiukan arvellen kovin repsahtanutta miljöötä. Eikö tälle kunnianarvoiselle Nobel-museolle nyt pitäisi äkkiä tehdä jotain? Kummastelivat veikot, miksi ei haeta reilusti EU-rahaa ja panna kerralla koko maisemaa museoineen kuntoon. Sitä sopiikin ihmetellä. Kunta museon ja ympäristön nyttemmin omistaa. Kauan on puhuttu Myllykolun kunnostuksesta teattereineen, mutta suunnitelmat ovat jääneet jonnekin pölyttymään. Intouduin kirjoittamaan terveiset paikallislehteen, vaikka turpiin siitä tavallisesti tulee eikä ainakaan asioita edistä. Merkitsinpä kuitenkin tilanteen aikakirjoihin, kun nyt ”kulttuurikunta” kumminkin tahtoo viettää Sillanpään juhlavuotta. Museo- ja kotiseutuyhdistys muuten osti Myllykolun tasan 50 vuotta sitten ja pani toimeksi; siinäkin yksi hyvä syy kääriä hihat ja laittaa paikka viimein juhlakuntoon. Ei kuitenkaan liian komeaksi, vaan sillanpääläiseen tyyliin sopivaksi leppoisaksi mäkitupamiljööksi, alkuperäisestä aitoudesta vähääkään tinkimättä.

&nbsp Mäkelöiden ja Huusareitten taloyhtiön tilitkin tarkastettiin Ikaalisissa, ja sain Matilta ansaitut moitteet, kun en ole merkinnyt mihinkään ansioluetteloon tätä merkittävää luottamustointa: pian kai parikymmentä vuotta tilintarkastajana! Vailla moitteen häivää! Tämä onkin erityinen tarkastus, sillä se palkitaan perinteisesti ruhtinaallisilla pidoilla, saunalla ja vilkkaalla kulttuurikeskustelulla. Lisäksi tutustuttiin Leenan johdolla taideteollisten opiskelijoiden runsaaseen näyttelyyn ja ihailtiin mitä kaikkea nuoret saavat aikaan.

&nbsp Sunnuntaina oli kyllä ponnittava Sahalahdelle pitämään esitelmää Waltarista, ja näin Pekka Pesosen arvatenkin riemukkaat kuusikymppiset jäivät Helsingissä väliin, mikä oli harmi. Mutta vankat onnittelut Pekalle heittelimme. Sahalahdella oli Moona Metsoilan luona egyptiläistä kontaktipintaa, ja kaavailtiin taas sitä mutkallista Kairon kongressia Waltarista joskus joulukuulle. Saas nähdä.

&nbsp Paluumatkalla Helsinkiin tapasin Hämeenlinnassa nuoria teatterintekijöitä, jotka suunnittelevat jotain repäisyä Waltarista. Teattereissa onkin aiheen tiimoilta toistaiseksi verraten hiljaista. Klaukkalassa neuvottelin laatasta, joka syksyllä lyödään Sillanpään asuintaloin seinään Fredalla. Hieno siitä tulee.

&nbsp Näin vierivät keväiset päivät, ja tauko omassa kirjoitustyössä antaa taas uutta puhtia. Hirveä loppurynnistys alkamassa.