Tiistai 5.8.08

Helsingissä myrskyää. Taisteltu myös tietokoneen kanssa, saatukin viimeinen luku ja tiedosto kunnolla lähtemään, täydennettykin sitä. Huomattu Hesarista, että tutkijatkin pitävät Vista-käyttöjärjestelmää hitaana ja epäluotettavana. Täällä muutama karmaiseva kokemus.

&nbsp Verta käsissämme oli uudelleen tv:stä nähtynä aika hyvä kiinteä Waltari-filmatisointi, vaikka alkuperäistä novellia on käytetty vapaasti. Ajatella että tämä elokuva joutui esityskieltoon 1958 ulkopoliittisista syistä! Syynä prologin välähdys kapteenin vangitsemisesta, kuva tavallisesta vankileiristä ja sitten vapauttaminen. Tällaista ei saanut olla neuvostosuhteiden aikana. Totta että aika oli juuri kriittinen yöpakkasineen ja Poika Tuomisen ym. muistelmineen.

&nbsp Alexander Solzenitsyn saanut asiallisen ja kunnioittavan huomion kuollessaan. Kuinka onkaan aika muuttunut! Vielä 70-luvulla meilläkin häntä pidettiin matelijana ja lännen agenttina ja kansanvihollisena, muistakaa vain. Hirveässä paineessa eli ja kirjoitti mies monumentaalisen tuotannon. Ensimmäisen piirin tv-sarja oli kevään huippuja. Pekka Pesonen muistaa Hesarissa eritoten saman kohtauksen kuin minäkin: vankien kohtaamisen vaimojensa kanssa. Hyytävän hieno ja ahdistava! Luettava nyt pikimmiten lisää Solzenitsyniä, olkoon välillä vaikka puuduttava kuten Pekka totesi.

&nbsp Illalla elokuva Lady Chatterleyn oikeudenkäynnistä oli mainio, puolidokumentaarinen. vähän simppeli mutta osuva: romaanin rinnastaminen valamiehen ja -naisen seksuaaliseen kokemukseen hyvä keksintö, ehkä osoitteleva, mutta mehevästi toteutettu. Meillä oikein innostuttiin.. Näitä oikeudenkäyntejä oli meilläkin 60-luvun kynnyksellä: Mykle, Miller ja Salama, vähältä ettei Rintalakin. Silloin ratkaisevasti avarrettiin julkaisuvapautta. Ihme että seksikielteisessä Englannissa vapauttava kanta voitti. Mutta esimerkki ei siis heijastunut meille, Kravun kääntöpiiri poistettiin kaupoista kuten Punainen rubiinikin. Waltari akateemikkona antoi vahvoja lausumia näitä sensuuripäätöksiä vastaan. Nyt ollaan taas liukumassa ahdasmielisempään suuntaan, saas nähdä kuinka pitkälle.