Sunnuntai 17.8.08

Ihmeellinen kokemus eilen illalla. Ahti Jokinen painaa Konstan kortteerinetsintää Myllykolun sateisessa pimeydessä valonheittimien valossa puolenyön aikaan pieni mutta sisukas katsojajoukko kannustajanaan. Olisi siinä ollut Huovisellakin hämmästelemistä. Jospa olisikin ollut lempeä täysikuu ja elokuun tumma yö, tunnelma olisi ollut hiukan toinen. Hatunnosto urhoolliselle taiteilijalle!

&nbsp Lukenut Henning Mankellin romaanin Kiinalainen (Otava 2008) tukka pystyssä, aivan vangittuna. Onhan merkittävä kirja! Olympiakisojen loistelias pinta saa syviä säröjä, kun romaani avaa taustalla kukoistavan korruption koko laajassa karmeudessaan. Kiina saa valtaisan potkun menestyksestään maailman silmissä, mutta julkisivun takana muhivat säälimätön sorto ja epätoivoinen kapina. Ihmeellinen yhdistelmä: julma kommunistinen diktatuuri ja villinä laukkaava riistokapitalismi lyövät kättä.

&nbsp Kaikki tämä aukeaa pienessä ruotsalaisessa kylässä tapahtuneesta rikoksesta, joka laajenee maapallon tulevaisuutta poltteleviin mittasuhteisiin. Suosittelen! Harvoin on kukaan kertoja ahmaissut näin suurta kuviota syliinsä ja saanut sen näin vangitsevasti elämään. Kisoja katsoo tämän kirjan jälkeen kokonaan toisella silmällä. Ei se todellakaan ole pelkkää urheilua, vaan historiaa, maailmanpolitiikkaa ja arvaamatonta futurologiaa.

&nbsp Satelee, harmaata, lämmintä, pian naiset soutavat ja Karjalainen paiskoo moukaria, mutta minun tajunnassani jyskyttää Mankellin loihtima näkymä tulevaisuuden imperialistisesta suurvallasta, jolla on kanoja kynittävänä vähän kaikkien maanosien kanssa. Siinä voi Venäjänkin pullistelu pian kelmentyä kun idästä puhkeaa suuri myrsky arojen yli ja Afrikkaan asti.