Sunnuntai 31.8.08

Heti herättyä Vihtiin tukka suorana: siellä Päivölän opistossa seminaari Voittamaton Waltari.

&nbsp Olipas lämmin ja innostunut tunnelma, täällä päästiin jo Waltarin henkilöön ja tuotantoon kiinni. Ritva Haavikkoa kuuntelimme ensin, rakkautta Pariisissa. Ritva tuli sisukkaasti puhumaan vaikeuksistaan huolimatta. Sain ehkä pari lähdeviitteen lisäystä hänen hersyvästä kuvailustaan, päähenkilöinä nuori Waltari ja Caritaksen esikuva.

&nbsp Sitten kuultiin Waltarin koulutovereista juttua ja myös keräilijän kokoelmaa esiteltiin, ruokailtiin välillä, kunnes pääsin puhumaan W:n pienoisromaaneista. Lasketin lyhennellen ja lisäillen vedoksista, harvinaisen kiitollista yleisöä, valmiiksi virittynyttä ja asiantuntevaa.

&nbsp Lopuksi paras: W:n runoista ja proosakatkelmista erinomaisen vetreä, rytmikäs ja hauska kokonaisuus, käsikirjoittaja Juha Wikström oli tehnyt osuvia valintoja, ohjelmaryhmä Sananjalassa lisäksi Hanna Jokela, Eki Hakkarainen ja Virve Keskinen. Irtonaista menoa, täällä oli Waltarin henki elävästi tuntuvailla. Ryhmän soisi esiintyvän muuallakin maassa juhlasyksyn aikana.

&nbsp Jatkoimme Inari Krohnin ja Pertti Lassilan luo Vesikansaan, hauska käydä siellä pitkästä aikaa, monet nuoruuden juhlat muistuivat mieleen, kun katseltiin isäntäparin hääkuvaa. Taide ja kirjallisuus hallitsevat tätä rentoa huushollia. Ritva oli mukana ja käytiin vielä seikkaperäinen jälkikeskustelu päivän antimista ja nuoren Waltarin kaipuusta kollektivismiin, hänen pimeästäkin puolestaan. Erinomaista kakkua paikallisesta leipomosta.

&nbsp Näin päättyi pitkä viikonloppu, ja tällaisia tulee kaiketi jatkossakin. Lenkillä Kaivarin rannassa viillytimme Marjan kanssa monia kokeneita päitämme.