Keskiviikko 17.9.08

Alkaa päivä MTV:n aamulähetyksestä, missä hauska piipahtaa entisen työpaikkani naapurissa. Teatteritoimitus oli ennen tuolla viimeisessä kerroksessa. Sauli Niinistö ennätti hetken keskustella kirjallisuudesta, lukenut viimeksi Sakari Rimmisen uusinta romaania ja hämmästeli hidasta alkua. Lauri Karhuvaaran kanssa muistelimme Norssia eri ikäkausilta, varsinkin legendaarisia latinanopettajiamme, Esko Roope Jokea, Tuomo Pekkasta ja Matti Ojaa.

&nbsp Alkaa olla mediahulinaa muutenkin, eilen kävi Hbl:n terävä Tuva Korsström, joka oli huolella perehtynyt Waltariin ja kirjani vedoksiin; samaa ei voi sanoa kaikista kohtaamistani toimittajista. Parasta tähän asti ovat Aamulehden toistuvat ohitukset, viimeksi selvisivät Sillanpään juhlista Hämeenkyrössä haastattelemalla isosti erästä sivullista. Radion kulttuuritoimitus jäykistyi ymmärrettävään muistoasentoon kunnon toimittajan Juha Virkkusen kuollessa; Waltari-keskustelumme (ehkä hatara) heitettiin myöhemmäksi Juhan tieltä, joka tässä tilanteessa toki oli tärkeämpi kuin joku Waltarin syntymäpäivä.

&nbsp Markéta Hejkalován Mika Waltari, the Finn (suppea tsekistä käännetty elämäkerta) julkistettiin Södikalla, missä kiintoisia tuttavuuksia sain kohdata suurlähettiläästä alkaen, ja siitä liu’uttiin syyskauden avajaisiin, entinen tungos, entinen sorina, ruokaa ja viiniä. Kirjaa odotellaan talossa edelleen toivorikkaalla mielellä, siltä tuntui. Uusi kustannusjohtaja Anna Baijars vaikuttaa hienolta valinnalta, puhelimme sanasen tulevaisuudestakin. Kaikkia muitakin vilisi ja itse Satukin jaksoi olla paikalla, tapasin myös lakimiehensä ja koko joukon kirjallista falangia tietysti.

&nbsp Sieltä pinkaistiin Tunturikadulle, missä paljastettiin jo toinen laatta tällä viikolla: nyt talossa missä Mika Waltari asuin perheineen 1932-1979. Tyylikäs laatta tämäkin, päälle kuohuviiniä pihalla. Talo tarjosi kuohun, Waltari-seura laatan.

&nbsp Ja lopulta Vanhalle laatimaan istumajärjestystä perjantain juhliin; Matti Klingen johdolla ja lopulta pienessä paniikissa yritimme sijoitella vieraita kohdilleen ja hajalleen ja tätä jatkui puoliin öihin sinnikkään johtokuntakvartetin voimin. Saas nähdä saivatko kaikki sijansa illallispöydissä.