Sunnuntai 21.9.08

Mikä retkipäivä, matka kohti Pornaista.

&nbsp Miltei kesäisessä säässä ajelimme itäuusmaalaista maisemaa mutkitellen, kyydissä Marja ja Markéta, määränpäänä kolmas Waltari-juhla (Hartolan ja Vanhan jälkeen) – siellä Kuusiston seuratalossa pidettävä juhlapuhe. Tupa tietysti täynnä, ohjelma harrasta. Kaikkein paras oli lapsikuoro, joka lauloi hienosti harjoitettuna ’Laulun Mika Waltarista’.

&nbsp Sovitin puhettani paikalliseen todellisuuteen, varsinkin Pornaisten osuus vuoden 1918 tapahtumissa oli merkitsevä; siellähän äitinsä suvun hoivissa Mika ja Samuli olivat sotaa paossa, joitain jälkiä näkyy Palavassa nuoruudessa (jossa tapaukset siirretty Hämeeseen) ja muistelmissa. Kumma kyllä näitä vaiheita ei ole liitetty paikallishistorialliseen Waltari-kirjaan, jolla on tuo maineikas nimi Mika Waltarin Hartola, Pornainen ja sota.

&nbsp Juhlan jälkeen katsastimme kirjaston vasta avatun Waltari-huoneen, jossa ihmettelimme varsin laajaa kokoelmaa harvinaisuuksia ja käännöksiäkin. Sellaisia opuksia joita Satukaan ei tuntenut kun siinä vitriineihin kurkistelimme. Tätä kannattaisi laajentaa oikein kattavaksi Waltari-kokoelmaksi, alku on hyvä.

&nbsp Poikkesimme vielä Laukkoskelle ja tervehdimme Mika Waltarille omistettua siltaa Mustijoen yli sekä Waltarinkujaa. Tuolla näkyi huvila, jossa Waltari kirjoitti suuret romaaninsa Johannes Angeloksesta alkaen. Säteilevä päivä sen kun lämpeni, olikohan kesän paras. La Famiglia tarjosi päivän päätteeksi maittavaa Veal Milanesea, jota hyvällä halulla nautimme ja saatoimme Markétan majaansa Hotelli Helsinkiin.

&nbsp Niin, olihan katsottava vielä uudelleen Pulkkisen raisu ja vetävä dokumentti Tunturikatu 13 joka vain parani toisella katsomisella, sen rytmi on oivallinen, näkökulmat vaihtuvat ja vire pysyy kiinnostavana. Me arvokkaat lausunnonantajatkaan emme kyenneet ohjelman letkeää vetoa pahemmin pysäyttämään. Kannattaa sitä uusia aina tilaisuuden tullen. Kun aamun Hbl räväytti kerrassaan näyttävän jutun, Tuva Korsströmin asiantunteva hyvä teksti, olihan viikonloppu täydellään tätä aihetta eikä syyttä. Waltarin arvonpalautusta ei enää voi estää.