Maanantai 8.12.08

Olipa elämyksellinen ilta Itä-Keskuksen kulttuurikeskus Stoassa!

En ole koko juhlavuoden kiertueella kokenut vastaavaa. Tämä alkaa mennä kansanliikkeen puolelle. Yleisöä seisoi aulassa ja lisää tuoleja ja sohvia kannettiin solkenaan, kun kahvila oli täpötäynnä jo hyvissä ajoin. Muuan katsoja uhkasi seuraavalla kerralla tuoda oman tuolin.

Anja Snellman johdatteli kirjaani aivan suurenmoisesti, hyvin valmistautuneena, syvällä asiantuntemuksella ja anteliaan suitsuttavasti, mikä ei todellakaan ole tapana kollegojen kesken. Siitä sukeutui sen mukainen tasokas ja jäntevä keskustelu. Jokainen kysymys iski johonkin ydinaiheeseen, innoittavaa oli vastailla.

Tiia Louste valitsi juuri tilaisuuteen sopivan Waltarin joulutarinan ’Kirjailijan joulu’, missä kukki tekijän tunnusomainen lempeä itseironia. Kuuluu lausujain kvartetin ohjelmistoon, jota esittävät adventtisunnuntaisin Ateneumin salissa. Lisäksi pari sähäkkää pöllörunoa Neljästä päivänlaskusta. Täydellinen menestys. Signeerauksia jonotettiin useita kymmeniä, tilaisuutta kokonaisuutena vuolaasti kiitettiin. Paiju Tyrväinen oli järjestänyt täysosumaillan.

Nämä ihanat naiset, Anjan ja Tiian, haluaisin tästä lähin aina mukaani minne menenkin. Loistavaa, keikkaväsymyksestä ei vielä tietoakaan.

Pääsinpä muuten Ateenasta ajoissa pois, nyt siellä riehutaan ja liekit roihuavat. Muistan massiiviset opiskelijain mielenosoitukset Roomassa. Välimeren rannalla kiehuu. Suurlähettiläs Erkki Huittinen, jonka tapasin instituutin tilaisuudessa, ennustaa lisää rähinöitä, kun kommunistit järjestävät oman mielenosoituksensa. Meillä on viileän rauhallista, tapahtui mitä hyvänsä.