Torstai 11.12.08

Aamuhämärissä junalla Mikkeliin (yöunta sentään muutama tunti), mistä Jorma Kaimio haki Rantasalmelle muhkeaan pappilaansa: onpa pojalla siellä residenssi! Kunnostanut ja entisöinyt kaikella huolella ja tyylillä suuren rakennuksen, varsinainen kulttuuriuroteko. Maaritin kanssa jatkavat siellä intensiivistä tutkimustyötä, papyruksia selvitellään ja etruskejakin ravistellaan. Jorma luennoi aiheesta keväällä taas yliopistossa, olisiko mentävä kuuntelemaan.

Siellähän lounastimme ja kävimme Rantasalmen kirjastossa rattoisassa tilaisuudessa, Jorma juonsi ja väkeä riitti. Sama programmi jatkui illalla Savonlinnassa Knut Possen kirjakaupassa, suorastaan räiskyvissä merkeissä, iltapalaa, viiniä ja vilkasta keskustelua. Jorma on loistava haastattelija, ehkä maan kokenein kirjailijoiden haastattelija jo Akateemisen ajoiltaan saakka, tuntee Waltarinsa läpikotaisin ja meidän vanha luokkatoveruutemme Norssissa antoi oman kaikupohjansa. Olimme niin sanotusti vauhdissa. Vaimot jäivät pappilaan lepäilemään, ansaitusti.

Iltamyöhällä otimme vielä kolme matsia biljardia tilavassa yläkerrassa, Jorma siinäkin ylivertainen, me vasta harjoittelijoita. Olivat saaneet kuulemma Klingetkin innostumaan lajista.

Rauhaisaa oli nukkua haudanhiljaisen pappilan kamarissa kuin piispana ainakin. Ja aamulla taas junalla Helsinkiin.