Nuutinpäivänä 2009

Joulun loppu. Raukeus voisi hellittää. Järjestelen vieläkin viime vuoden papereita.

Urheilusta on mennyt maku, toteaa Jaakko Paavela, entinen esimies MTV:n ajoilta. Hän vaatii että lätkätappeluita ei näytetä tv:ssä. Hiihdon alamäki alkoi sprintistä ja tietysti paheni dopingpaljastuksista. Kaikki tehdään tv:n ehdoilla, valittaa Paavela, entinen tv-pomo. Aiheellista puhetta. Vuoden urheilija on ampuja, tässä lisääntyvän väkivallan maassa. Hyvä tyyppi sinänsä.

Sellaisesta viihdepläjäyksestä kuin Presidentin kanslia on noussut pieni poru. Satuimme näkemään kuinka lauantaina Niinistöä ja morsianta pantiin halvalla. Tuottajan mielestä pitää olla rohkea. Eikö voisi samalla olla hauska ja älykäs, tämä ei ole kumpaakaan, ainoastaan törkeä. Sekö on rohkeutta ja ainut keino herättää huomiota.

Kun lukee Mankellia ja Larssonia, ruotsalainen yhteiskunta alkaa näyttää kammottavalta väkivallan, sadismin, perversioiden ja korruption pesältä. Ehkä tekijät vähän liioittelevat, huomiota täytyy sielläkin herättää. Mutta kuvaukset panevat miettimään. Suuri maahanmuutto näyttää kirjojen valossa olevan yksi suuri väkivallan alkusyy, mutta ruotsalaiset itse usein syypäitä.