Runeberginpäivänä 2009

Torttukahvit olohuoneessa, Marja lauloi vähän vänrikkejä alkukielellä ja minä tyydyin lukemaan Risto Ahdin mitattomia käännöksiä Idylleistä ja epigrammeista.

Silti Runebergin palkintoraati olisi voinut noudattaa kohtuutta ehdottomuuden sijasta ja välttää palkitsemasta teosta, joka jo seitsemästi palkittu ja tuhannesti huomattu. Sääntöjä voisi todella muuttaa, tämä palkinto voitaisiin suunnata runoille, novelleille, esseille. Miksi kaksi päällekkäistä romaanipalkintoa? Vaikea ymmärtää. Jos kerran romaani, miksei huomattu vaikkapa Roger Åsbackan kiitettyä teosta Orgelbyggaren?

Istuimmepa iltaa vaihteeksi KOM-ravintolassa kuulemassa ja katsomassa kahden ihanan naisen laulu- ja runoesityksiä. Tiia Louste ja Tiina Weckström tulkitsivat Ilpo Tiihosta, Aale Tynniä, Ailaakin ja monia muita Carita Holmströmin säestyksellä. Oli karheampaakin tekstiä kuten Saisiota, Sinkkosta ja Turtiaista sekä Anna-Elina Lyytikäisen huumoria. Kiva kokonaisuus, taitavia taiteilijoita, Marja oli aivan hurmoksissaan tämmöisestä.