Keskiviikko 4.3.09

Julkistettiin sodan tunnelmista kertovan mahtavan kirjasarjan neljäs osa WSOY:lla. Minullakin pieni artikkeli talvisodan kirjallisuudesta, vanha kollega Pertti Lassila kirjoitti jatkosodasta. Julkistamisesta kehkeytyi suorastaan seminaari monine puheenvuoroineen, Martti Turtolan johdatellessa. Yllätys oli se, etta Pertti nosti Eino Railon talvisotaromaanin uuteen arvoon! Samalla totesimme Vesan kanssa, että Yrjo Jylhän merkitys alkoi jo tässä tilaisuudessa lupaavasti kohoilla…

Kävelin Suomalaiselle klubille, missä arvokkaat gynekologit olivat kokoontuneet kuulemaan juttuani Waltarin naiskäsityksestä. Kuinka sattuikaan tällainen aihe kohdalle.

Vilkasta keskustelua saatiin aikaan sielläkin, vastapäätäni istui seniori Sakari Timonen virkeänä (viimeksi tapasimme Kalevala-näyttelyssä) ja vierelläni puueenjohtaja Eero Carpen ja vanha pyöräilykaveri Pekka Venesmaa.

Tärkein puheenvuoro tuli Ensio Ikoselta (hänkin päälle 90) – Marjatta Waltarin sukulainen – joka lisäsi tietojani merkittävillä vivahteilla ja todisti kirjani puolesta niin vakuuttavasti, että parempaa todistetta en tarvitse. On hänen mukaansa aidosti Waltarin hengessä kirjoitettu.

Kaikkiaan hieno tilaisuus, lounaskin maittavaa kotiruokaa. Sitten vain laukku pakkaukseen ja lentokentälle, määränpäänä Varsova. Matkakumppanina kuinkas muuten Mika Waltari. Muutama luento pidettävänä Varsovan ja Poznanin yliopistoissa.