Lauantai 7.3.09

Käsitys Varsovasta paranee, kun suuntaa vanhaan kaupunkiin. Jälleenrakennettunakin se on ihmeen aidon tuntuinen. Katselen vähän torielämää, komeita monumentteja, poikkean miltei tyhjään ajattoman oloiseen ravintolaan. Ja tietysti istahdan palatessa Bristolin ihmeen kauniiseen baariin, viimeksi täällä oli aika rähjäistä (1988), nyt loisteliaasti entisöityä. Olen ainoa asiakas, saan tarjoilijatytöltä kirkkaan hymyn ja Bloody Maryn.

Kulttuuripalatsin juurella täällä keskustassa on matalan teltan suulla egyptiläisiä hahmoja, jonkunlainen näyttely siis. Päätän kurkistaa epäluuloisena – ja mikä yllätys. Tänne on hilattu Tutankhamonin kuolinnaamio ja valtaistuin ja kaiken huippuna se Nefrititen pää suoraan Berliinin museosta. Se joka Waltariakin innosti Sinuheen, pää jonka kauneudessa on kaikki naisen mahdollisuudet julmuuteen saakka. Katselen näitä ensin kertaa näin läheltä ja lumoutuneena, kaikessa rauhassa. Tutankhamonin tutuksi tulin tietysti aikanaan Kairon museossa. Hautakammiossa käynti on kuin Linnanmäen kummitusjunassa, mutta hauskasti dramatisoitu sekin. Kannatti kurkistaa.

Tomek hakee minut autolla klo 18 ja näyttää kierroksen ghetossa, juutalaisten muistomerkillä ja kyydittyjen puolalaisten muistomerkillä. Kuinka vaikuttavia ja puhuttelevia monumentteja täällä onkaan. Aito venäläinen tavaravaunu täynnä toisiaan tuuppivia ristejä – kuin huutomerkki historiasta. Meillä on näitä Rytin häkkyröitä, Relanderin kuutioita ja Kekkosen lammikoita.

Sitten Tomek ajelee minut heidän kotiinsa, missä Mariola on valmistanut ruhtinaallisen illallisen. Talo kuin pieni linna Varsovan ulkopuolella, kissoja, koiria, hevosiakin kuulemma kesäpaikassa. Mellastamme pöydän ääressä hyvällä halulla. Miki tarjoilee ja seurustelee kuuliaisesti. Kuinka monessa suomalaisessa perheessä 16-vuotias poika suostuu tällaiseen. Äiti vähän tyyrää. Kyllä täällä kasvatetaan lapsia toisella tavalla kuin meillä. Tomek esittelee hienoja vanhojen kunnostettujen autojen kokoelmaansa. Paras kaunotar on hänestä Bugatti Atlantic 20-luvulta.

Suorapuheinen seurustele sykähdyttää, tässä maassa on ilo kuulla räiskähdyksiä kommunismista (vieläkin, isäntäni on aktivistina vankiloiden tuttu) ja vaikkapa puolalaisesta feminismistä, muusta ajankohtaisesta puhumatta. Puola ON toista maata.