Tiistai 17.3.09

Miten käy Mannerheimin? Heikki A. Reenpää naurahti että taidetaan ajaa ojaan. Mutta vielä on toivoa, talvikuvauksia olikin tarkoitus tehdä vain Tolvajärven taisteluista. Liettuassa on suuri osuus. Tanskalaiset tietysti haukuttiin pettureina. Samoin kaikki kateelliset suomalaiset, jotka mielihalusta tahtoisivat kaataa hyvän hankkeen. Oikein esimerkki tästä kansanluonteesta. Jotakin elokuvasta tulee, toivottavasti ei kutistu kovin pieneksi.

Itse asiassa puhuimme Yrjö Jylhästä lounaalla Otavassa, Vesan kanssa professoria kuulusteltiin ja saatiinkin kuulla yhtä ja toista kiintoisaa, etupäässä traagisesta runoilijankohtalosta. Alku jo tehty, tässä ei kauan nokka tuhise. Vesa kirjoitti Hesarissa terävästi Talvela-dokkarista, jossa proffa on ainoa valopilkku kuulemma, tulee illalla, katsottava.

Illan suussa paineltava vastaanotolle UM:n viestintä- ja kulttuuriosastolle, minne nämä vekkulit ministerit Stubb ja Wallin eli Alex ja Steffi (kuten he esittäytyivät) olivat kutsuneet. Hyvin rentoja ollaan nykyisin, paita auki nämä ministerit muutaman sanan heittivät kiitokseksi meille ”kulttuurivaikuttajille” niistä korsista, joita olemme kuulemma kantaneet Suomi-brändin kekoon täällä ja maailmalla. Tungosta oli ja tarjoilua, väkeä kaikilta aloilta. Monia tuttuja sentään. Erityisen iloista oli tavata pitkästä aikaa Anna Kontek, oopperan lavastaja, jonka kanssa teimme jonkun kesän Pyynikillä anno dazumal. Silloin kun kesäteatteri oli vielä jonkunmoisessa taiteellisessa kuosissa. Ja olihan siinä Jari Tervo ja Sirpa Kähkönen ja Leena Lehtolainen ja näitä, Sofi Oksanen lausui runojaankin. Outi Heiskasta haastatin mitä kuuluu akatemiaan, ja hän huiskaisee ettei semmoista olekaan. Niin, toista oli tosiaan vaikkapa Waltarin aikana.

Siitä tuli mieleeni, että samana iltana meni mainion Waltari-seuramme vuosikokous että humahti, toivottavasti viisain ja hallituin päätöksin siellä Töölössä. Olisi hyvä syy tarkastella mennyttä vuotta oikein tosimielellä: mitä saatiin aikaan, mikä on juhlavuoden henkinen saldo ja taloudellinen. Kuulemme perästä päin.