Tiistai 31.3.09

Olen ihaillen tutkinut Ilkka Kuusiston lähettämää partituuria oopperasta Taipaleenjoki. Ensimmäinen librettoni! Mustat nuottirykelmät lupaavat reipasta menoa Ilmajoella kesällä 2010. Tykistökeskityksistä ei pidä pauhua puuttuman. Mutta kauniisti soljuu myös Yrjö Jylhän runous eturintaman puristuksessa. Maltan tuskin odottaa sävelaiheiden kuulemista.

Talvisotaan joudun mukaan kahdellakin teoksella, kun kansanoopperaa (tai minioopperaa) Sillanpään Marssilaulusta harjoitellaan jo Pentti Tynkkysen sävelin ja sovituksin. Niissä on nokkelia oivalluksia mikäli ymmärrän. Sillä aletaan jylistä sadan laulajan voimalla ensi syksynä eri puolilla Pirkanmaata, mistä kertoo asiallisesti päivän Kyröläinen. Puhaltaisivatko nämä teokset osaltaan sitä kaivattua talvisodan henkeä lamakauden iskemiin kansalaisiin?