Palmusunnuntaina 2009

Pariltakin taholta (Apunen, Lehtola) valitellaan lehdissä korrektia, hengetöntä keskusteluilmastoamme. Sellainenhan se on, mutta missä syy. Yksi on itse sysissä. Jos joku jotain varomatonta tai värikästä murjaisee, joutuu hän heti kaikenkarvaisten kolumnistien häpeäpaaluun nokittavaksi. Vähemmästäkin kiertyvät suut soukemmalle. Suora puhe jää nimettömille chattisivuille. Eikä niissä paljon taso kohene.

Tämän varovaisuussyndrooman tunnen hyvin itsekin. Näitäkin naputan kieli keskellä suuta ettei taas joku vetäise palstoilleen riekuttavaksi. Täytyy olla Mikkosten hyökkäyshalu tai Lenitan kovapintaisuus, jos aikoo puhua sumeilematta suunsa puhtaaksi. Taikka Halla-ahon vimmainen halu ajaa omia ideoitaan. Mikä tulos: raastupa. Keskustele siinä sitten vapaasti ja värikkäästi.

Tänään muistelimme aikoja menneitä Ikaalisissa. Matti ja Minni Huusarin sekä kumppaneittensa Kari ja Leena Mäkelän taloyhtiö Sectio Aurea täyttää 25 vuotta. Suuren osan aikaa olen toiminut yhtiön tilintarkastajana hyvällä menestyksellä. Tilintarkastustilaisuudet ovat aina kohottavia juhlahetkiä ohjelmineen, retkineen, aterioineen ja seurusteluineen. Nytkin tutustuimme ennen työtä vanhan kauppalan kipupisteisiin, joita Matti ja Minni miljöön suojelijoina asiantuntevasti esittelivät.

Matti muisteli puheessaan, kuinka Elina avusti tämän historiallisen tuomarintalon hankinnan juridisissa kysymyksissä ja toimi alussa tilintarkastajana, sitten kuolemansa jälkeen minä jatkoin ja sitten Katri useita vuosia, kunnes taas olen remmissä. Kaksi avioliittoa on vaativa tehtävä vienyt mennessään, kunpa tämä kolmas kestäisi… Monenlaista muistoa voi liittyä hienoon taloyhtiöön, jonka suojissa nytkin viihdyttiin iltamyöhään istuen ja puhellen.

Pieni Matin tarina lopuksi. Arkkitehtitoimistoon tuli asiakas, jolta Matti kyseli onko tämä ennen ollut Ikaalisissa. Kertoi kuunnelleensa täällä joskus jopa Sillanpäätä. Siihen Matti myöntelemään, että sehän on tuosta naapuripitäjästä Hämeenkyröstä lähtöisin se Sillanpää. Mihin asiakas: ”Sitä vaan ihmettelen miksi kaikki naiset on siihen niin lätkässä.”