Maanantai 15.6.09

Papusen suku juhli sisarusten taidenäyttelyn avajaisissa Ikaalisten Omalla Tuvalla.

Miksi olimme mukana johtui Pentti Papusesta, joka poistui joukosta viime maaliskuussa. Pentti oli monilahjakkuus, toimessa WSOY:n tietokirjaosastolla, mutta sen ohessa taitava piirtäjä, maalari ja historiantutkija. Hän voitti ylivoimaisesti 1976 F.E. Sillanpään Seuran tunnuskilpailun, minkä jälkeen minä tilasin häneltä elämää ja aurinkoa kuvastavan ex libriksen. Sen kuva-aihe oli näkyvillä myös Töllinmäki-viinin etiketissä, jota seuran ensimmäinen puheenjohtaja Matti Huusari esitteli illan tilaisuudessa. Hyvin oli viini kuulemma säilynyt 30 vuotta.

Kuultiin ja nähtiin antoisa esittely Papusten suvun jäsenistä ja vaiheista ja katsottiin sen taiteilijain töitä. Lahjakasta joukkoa. Pentti kävi monissa seuran tilaisuuksissa, ja usein hänellä oli jotain kiintoisaa sanottavaa. Hämeenkyrön historiaa hän oli mukana kirjoittamassa, samassa hankkeessa olimme molemmat. Ikaalisten vaakunakin on Pentin käsialaa.

Oma Tupa tuntuu olevan voimissaan, akustiikka vaivatonta, musiikkia kuultiin ja kahvia saatiin, tunnelma kodikas. Eipä Matti turhaan tätä Bertel Strömmerin luomusta entisöinyt toimeliaine joukkoineen. Isäni istui aikoinaan käräjiä Omalla Tuvalla, joten perinteitä löytyy. Moneen on taloa käytetty ennen tätä uusinta kulttuurikautta.

Ensi suveksikin on luvassa kiintoisa näyttely, josta aikanaan. Ja kohtahan harmonikat taas revähtävät soimaan vanhassa kauppalassa.