Maanantai 22.6.09

Eikö nyt viimein olisi syytä siirtää juhannus oikealle paikalleen. Täällä lämpenee ja kaunistuu kaiken aikaa kun lähestytään vanhaa juhannusta. Muissa maissa tässä lähellä tiemmä osaavat viettää keskisuven juhlaa oikeassa kohdassa.

Menihän se pienessä tihkusateessakin, eikä sade ainakaan savusaunomista haitannut, päinvastoin tihensi saunan hellää tunnelmaa. Kokkoa olen koonnut vapusta ruveten, ja ylväästi se roihahti kansan ihailtavaksi. Se onkin vuoden päätöitä, ja ainainen järkytys on sen palaminen poroksi. Kohta on taas ruvettava kokoamaan ensi vuoden pohjia.

Rannassa laulettiin Bellmania (Christian) ja Hämäläisten laulua (me), kuultiin Eeva Kilven runoja (Eeva-Liisa) ja hoilattiin sitten muuten vaan makkarat keppien nenässä. Sahti virtasi ja viinilläkin joku hienosteli. Kaikesta päättäen juhannus sujui niin kuin pitikin, olkoon ettei se vielä varsinainen juhannus ollutkaan.

Sateessa ja sahdissa taisi humahtaa seuraavakin päivä, mutta eilen retkeilin jo Maisemakahvilaan ja Myllykolua katsastamaan. Siellä kohtasikin myönteinen yllätys: vastaanotto kohtelias, fiksu opas Mikko Järviniemi paikalla ja kirjavalikoimaakin oli sentään uusittu. Kuulin kahvilassa, että Myllykolun kunnostamiseksi tilataan perusselvitys: hieno juttu, mutta sellaisen selvityksen voisin heille kirjoittaa parissa tunnissa eikä tulisi kalliiksi. Niin monena kesänä on asiasta puhuttu ja sitä pähkäilty, toistaiseksi vähin tuloksin.

Maisemakahvilassa oli tavallista parempia näyttelyitä, ennen kaikkea Tarjan puutarhakuvat ja Kapan lyyrinen puutarha, jossa mekin komeilemme valokuvamalleina.

Niin ja vierailimmehan naapurissa Laurin ja Paulan luona iltapäiväkahvilla, pieni Sanni Pauliina siellä esitteli tulevan emännän otteita ja Hilkka ja Tauno ovat aivan myytyjä tästä tomerasta pojantyttärestä.

Ja iltasella Taikahuilun sävelet tainnuttivat pyhät muistojen joukkoon, hyvillä mielin huonekuntamme (Salla, Herkko, Eeva-Liisa, Jim ja me) laskeutui ansaitulle levolle. Marjalla on riittänyt raskasta emännöitävää, vaikka Eeva-Liisa hoiteli ruokailun lauantaina. Minun kontolleni riittävät sauna, vihdat, koivut, kokko ja sahtipänikkä; siinä yhdelle miehelle vastuualuetta riittämiin.