Johanneksena 24.6.09

Mitä mä sanoin: nyt oikeana juhannuksena sääkin juhlii kanssamme. Juhannusruusut tietävät paremmin kuin ihmisten kalenterit koska on aika kunnolla kukkia.

Kaikki täällä ovat sitä mieltä, että juhannus on pantava paikalleen, mutta tuskin mitään tapahtuu. Talous, työelämä ja kansanterveydelliset näkökohdat nujertavat keskisuven juhlan.

Sitä paitsi tänään on nimipäiväni, mikä on painava lisäpunnus kalendaariseen korjausliikkeeseen.

Olimmekin eilen veneellä saunomassa vaihteeksi Törmällä, nauttimassa suvipäivän lounaasta ja säteilevästä illasta. Vieraat alkavat liueta tänään omille teilleen, joten katseet on käännettävä pian kohti Vammalaa. Tietysti se on Sastamalaa nykyään, mutta yhtäkaikki myös Vammalaa ja ennen kaikkea Vanhan Kirjallisuuden Päiviä.

Lehteilen odottavin mielin ohjelmalehtistä, jota panimme toimikunnassa kasaan talven pikkupakkasissa Helsingissä. VKP viettää neljännesvuosisataista taivaltaan, varsinaista menestystarinaa. Avajaiset onkin viritetty tavallista juhlavammiksi puheineen ja torvisoittoineen, kirjojen löytäjänä Esko Aho, vaan onpa siellä Matti Pitkokin lopuksi tunnelmaa keventämässä, korjaan: kohentamassa.

Omaa seminaariani odotan: Sodasta ja rakkaudesta todistavat kovat naamat Jari Tervo, Vesa Karonen ja Mikko Lahtinen sekä Elina Hytönen, jonka juttuun valmistaudun lukemalla kirjaansa Perhe sodassa 1939-1945. Uskonpa että sota ja rakkaus valaistuvat aika monelta kantilta. Jylhää tässä vielä viimeistellään Vesan kanssa, joten luvassa on Karoselta todella tuoretta tietoa talvisodan runoista ja rakkaudesta.

Puhumatta sitten tietokirjailijoiden seminaarista, lasten päivistä ja lukupiireistä, huutokaupasta, runoista ja lopulta Kirjatoukkain ehtoohuveista, jotka nekin ohjelmineen virittyvät päivien teemaan. Maarit Niiniluoto suunnittelee, Tiia Louste ja Eino Kaikkonen lausuvat Jylhää ja Kuumat Altot esittää sota-ajan iskelmiä. Eiköhän panna jalalla koreasti. Pitkokin pääsee taas vauhtiin, missä hän jo hyvin valmistautuvana pakinoitsijana näkyy olevankin.

Ei muuta kun helteitä viettämään Sylvään avariin telttoihin kirjavuorien keskelle, tapaamaan tuttuja ja kuulostelemaan viisaita ja hauskoja puheita!