Perjantai 7.8.09

Virolaisten Kangelane näyttää nousevan Teatterikesän tärkeäksi esitykseksi. Baltian kolmikosta se oli puhuttelevin. Se voitaisiin hyvin saada suomeksi johonkin teatteriin, miksei Kansalliseen sopivana vastapainona. Kirsikka rinnasti Hesarissa Soome poissien vaiheet veltosti Smedsin Tuntemattomaan huomaamatta, että esitysten tavoitteet ovat suorastaan vastakkaiset. Komissarov pystyttää muistomerkin virolaisille vapaustaistelijoille kaikkine ristiriitaisuuksineenkin, patrioottinen tyyli mahdollisimman kaukana Smedsin räyhäköivästä ranttalimeiningistä. Vain sota-aihe yhdistää.

Muistan yhä Nekrasovin Hamletin jostain kymmenen vuoden takaa: tulenlieskoja, murskattuja jääkimpaleita, sapeleita – mutta mikä yhteys kaikella oli Shakespearen draamaan? Silloin jo epäilin itsetarkoituksellista tempputeatteria. Nyt vaikutelma vahvistui Faustusta katsellessa. En oikein innostu hienoistakaan visuaalisista tehoista, elleivät ne jotenkin liity tekstiin ja tarinaan. Tällaista katsellessa jää auttamatta ulkopuoliseksi äimistelijäksi, sisin sisältö katoaa. Kvasitaidetta, uskaltaisin määritellä.

Olihan omalla tavallaan hupaisaa lukea korkealta palkilta Otto Mannisen vanhaa yli 70-vuotiasta runomittoihin ja loppusointuihin sovitettua suomennosta. Teksti tuntui liukuvan omia aikojaan ohi sen mitä Nekrasov näyttelijöineen askarteli näyttämöllä. Meidän oli siirryttävä katsomon takaosaan ensimmäisen väliajan jälkeen, jotta niska taipuisi paremmin tekstin äärelle. Totta on sekin mitä Hannu Marttila on huomauttanut: kas kun Faustista ei ole saatu sen ajanmukaisempaa käännöstä. Pidetäänkö itse runodraamaa niin pölyttyneenä, että se kelpaa vain oopperan tai teatteritemppujen kohteeksi. (Poistuimme toisella väliajalla laskemaan verkkoja, anteeksi vain Nekrasov..)

Madonnan konsertista ei tullutkaan riehujaista, meidänkin jälkipolvemme kuului nauttineen täysin siemauksin Jätkäsaaren tunnelmista. Vaaditaan hurja energialataus ennen kuin 100000 kaiketi täysipäistä suomalaista saadaan paikalle kuulemaan ja näkemään pienen naisen äänellis-liikunnallista akrobatiaa. Kuka muu vetäisi?