Lauantai 15.8.09

Marjan päivää vietetty ja vähän Marjatankin, kun Eeva-Liisa käväisi täällä savusaunareissulla. Christian laulaa loilotti Taubeaan ja Gripenbergiään ja Erna Tauroakin, joten siinähän tummuva elokuun ilta vierähti.

Sitä ennen poikkesimme vilkaisemassa Tapahtumien yötä kirkolla. Kuuntelin muutaman sukuselvittelyn hautausmaakierroksella, missä aina oppii uutta ja tajuaa yhteyksiä. Kävimme sitten kolmisin päivänsankarittarien kanssa heittämässä muutaman tanssin Heiskan Tallituvalla Kylänmiesten tahdittamana ja sain sahtiakin pakkoruuan kylkiäisenä. Pitkäaikainen henkilääkärini Jarmo Puntalo vahvisti siinä tuvan kulmalla, että lievä infarkti hoidettuna voi olla hyväksi ja avata röörejä ja virkistää oloa, kuten on tapahtunutkin

Voiko romaanista muuttaa käsitystään, vaikka ei ole lukenut sitä? Kirjallisissa keskusteluissa on se hankala puoli, että ne käsittelevät uutuusteoksia, joten ehtimätön kuulija on sokossa. Aamulla radiossa keskustelivat niin innostuneesti sitä Sinervon romaanista, että se alkoikin kiinnostaa. Puheenjohtaja Puttonen oli aivan lääpällään kirjan rivoudesta ja kuvottavuudesta, muutkin esittivät vain lieviä varauksia. Malmion esittämään kovaan kritiikkiin Hesarissa ei otettu kantaa. Muutenkin tuntuu, että ristiveto puuttuu näistä keskusteluista, pohtijat ovat kovin samanmielisiä, mikä koski myös Hotakaisen teoksen käsittelyä.

Mutta olihan tämä toista kuin tv:n löpinät kymmenestä rakkauskirjasta. Viimeinen osa Tšehovin suurenmoisesta Lokista oli tyhjää taivastelua ja tuota trendikästä rentoilua, jolloin velttoon ilmaisuun peittyy vähäinen sanottava. Märta Tikkasen johtama juttu tuntui pureutuvan johonkin ytimeen, mutta silloinkin olisi pitänyt tuntea Enquistin käsitelty teos.

Starttaavat MM-kisat, seurattava niitäkin. Kohta alkavat Sydämen asialla uudet jaksot, ja sunnuntai-iltana on Teeman hienossa sarjassa viimein tilaisuus nähdä Jättiläisen eeppinen kaari, joka jostain syystä on aina jäänyt väliin. Sitten siellä on amerikkalaista laatutrilleriä, Wilderia ja Hitchcockia… Joskus tuntuu, että tv tuhlailee hyviä elokuvia, mutta onhan liiasta parempi valita kuin niukkuudesta.