Torstai 20.8.09

Kaksi kovaa rähinää aloittaa kirjasyksyn.

Paavo Haavikon elämäkerran väännöstä on kuulunut tietoja keväästä alkaen; nyt Heikki näyttää olevan tosissaan ja lähtevän käräjille. Kysymys koskettaa läheisesti. Mikä oikeus omaisilla on puuttua vaikkapa juuri kirjailijan elämäkertaan. Mikä on haastattelujen tekijänoikeus? Vaikeita ratkaista. Ennakkosensuuri tuntuu kohtuuttomalta vaateelta, onneksi Satu Elstelä ei aikanaan vaatinut Waltari-kirjaani tarkastusluentaan. Ei sellainen mahdollisuus käväissyt mielessäkään. Yksi nainen kyllä onnistui jälkikäteen rahastamaan isänsä puolen sivun sitaatista, suotakoon se hänen ilokseen. Uskon että Mauno Saari selviää jupakasta mahtavalla ennakkomainoksella eikä käräjille lopultakaan mennä. Tuskin suorasukainen elämäkerta vasiten tahtoo syyllistyä vääristelyyn.

Vähän samasta on kysymys näytelmässä, joka kertoo Veikko Vennamosta. Meri Vennamo paukutteli varsin kriittisiä mielipiteitä sekä tv:ssä että Ilta-Sanomissa. Mutta tässä hän tuntuu olevan ihan asiasta liikkeellä. Jos näytelmä ottaa hyvin suuria fiktiivisiä vapauksia ja kuvaa nimeltä mainitut henkilöt väärin ja naurettavina, syytäkin on pillastua. Merin oma kirja on todistamassa hänen tulkinnoistaan. Täytyypä tutustua kumpaankin, kirjaan ja näytelmään. Täälläkin jotain tiedetään: Meri on Marjan pikkuserkku, heidän äitinsä siis serkuksia. Muistan minäkin Merin hauskana ja terävänä tyttönä nuoruusvuosiltamme.

Kisat tarjoavat edelleen huippuelämyksiä. Naisten korkeus on aina hienoa katseltavaa, nyt myös kihelmöivän jännittävä kaksinkamppailu, johon tumma venakko kiilasi mukaan. Kroatian drama-queen voitti, mutta hilkulla oli saksalaisen räyhätytön uhkapeli. Usain Bolt pelleilee ja loistaa ihan omassa sarjassaan. Tällaisia ilmiöitä syntyy harvoin. Ja Evilää kävi jo sääli, rehvakka tamperelainen potee huonoa tuuria kroonisesti. Ei silti kannata ruveta haastattelijalle haistattelemaan.