Perjantai 9.10.09

Haavikko-niminen mies ilmestyy. Hannu Marttila kiittää varauksin Hesarissa, jopa loistavaksi, pitää loppujakson sotaa tarpeettomana. Seppo Puttonen oli varsin kriittinen aamu-tv:ssä, puuttui kirjan tekotapaan, siihen voiko erottaa mikä on Haavikon puhetta, mikä Saaren. Heikki Haavikko on kääntynyt tiedotusvälineiden puoleen ja puhui juuri radiossa siitä, että ensimmäisen kerran Suomessa on kirjaan painettu salaisia potilastietoja. Oikeustoimia harkitaan.

Kaiken perusteella voi vain todeta totunnaiseen tapaan, että keskustelu jatkuu. Haettava kirja Otavasta, katsottava kuinka se kulkee. Haavikon teoksiin Saari ei näköjään paljon puutu.

Kiintoisa tieto tuli MTV:n puolella esiin, että Haavikko, tietysti, odotti Nobelin palkintoa. Tänään julkistetaan rauhanpalkinto. Kun on arvailtu, kuka suomalainen lähetti Norjan käräjille Ahtisaarta moittivat kirjeen, tarjosin jo tiistaina Pär Stenbäckille Pasilan kahvihuoneessa erästä arvausta. Muistan kuinka Haavikko arvosteli Ahtisaarta, suunnilleen näin: ”Koko uransa korruptiossa elänyt opportunisti ja diplomaattinen diletantti.”

Oli melko hankalaa järjestää asiaan kuuluvaa kahvitilaisuutta silloin, kun Ahtisaaren oli presidenttinä Taiteen keskustoimikunnan yksimielisestä esityksestä nimitettävä Haavikko akateemikoksi. Mutta olisiko oikukkaalla ja arvaamattomalla Haavikolla ollut vimmaa kirjoittaa suorastaan Norjaan Ahtisaarta vastaan? Periaatteella että kun en minä saa, niin ei sitten tuokaan. Tuskinpa sentään.

Tuokohan Saaren kirja tähän kysymykseen valaisua, luultavasti ei. Lähdemme ajelemaan vaihteeksi hyvään Hämeenkyröön, missä on valittu uusi sivistysjohtaja ja uuden kunnanjohtajan luuta näyttää heiluvan melko rivakasti. Katsotaanpa mitä sinne kuuluu.