Torstai 5.11.09

Serkkuni Jukan luona Soukassa tuli iltapäivällä Ullan kanssa puhe tyttärestään joka on Italiassa naimisissa: voisiko Tuula tempaista ja keksiä jotain maan perinteiden vastaista niin kuin tämä Soile Lautsi. Tuskinpa vain. Krusifiksien poistamista kouluista pidimme epätodennäköisenä. Taitaa Apunen olla Aamulehdessä oikeassa kun arvelee, että nyt nekin koulut, jotka ovat tulleet poistaneeksi tunnukset, palauttavat ne kiireen vilkkaa seinälle. Sitä paitsi monen koulun pihaan näkyy kirkko, piru vieköön.

Sananlasku antaisi ohjeen tällekin ateistin operaatiolle: Maassa maan tavalla tai maasta pois.

Toden totta koulujen pitäisi meillä vastaavasti poistaa presidentin kuvat luokkien seiniltä. Halosen kuva saattaa loukata niiden lasten vanhempia, jotka äänestivät ja kampanjoivat Niinistöä. Vai mitä.

On rattoisaa silloin tällöin kahvitella sukulaisten kanssa. Kamala keli vain yllätti kuten aina, kiva luistella kesärenkailla jarrut jäässä Espoon perillä.

Kyrön Sanomissa on komea kuva meistä Vesan kanssa Jylhän muistomerkin edessä Tampereella. Kuten Jukka totesi, kirjasta ei olekaan muualla juuri näkynyt ilmoituksia saati arvosteluja. Pidän silmällä Aamulehteä, onhan Jylhä sentään Tampereen poikia, jos sellainen nyt enää mitään painaa. Kun muistomerkki 1961 siihen Sepänkadun ja Satakunnankadun kulmaan pysytettiin, paljastus oli suuren luokan kansanjuhla. Moni kaupunkilainenkaan ei enää tunnista sitä.

Litteratursällskapetissa tapasin eilen suomenruotsalaisen eturivin kirjailijan, joka ei ollut koskaan kuullutkaan Jylhästä!

Lueskelen paitsi Meriluodon päiväkirjoja, välillä Lehtisen paksua romaania sodanjälkeiseltä ajalta. Vahvasti etenee edelleen, vaikka välillä ohenee kronikoinniksi. Jälleenrakennuksen ajan kirjoittaja tuntee, politiikan samoin, tendenssiksi saakka: sosialidemokraattien taistelu kommunisteja vastaan kulkee pohjateemana, kapitalistien huvittunut kuvaus hyväntahtoisena pintateemana.

Tieto-Finlandian valinnat sujuivat nyt tiukan tiedon piirissä, elämäkerrat ovat edelleen näiden valintojen ulkopuolella, noin pääsääntöisesti. Liian suosittuja ei pidä suosia.