Sunnuntaiaamuna 22.11.09

Kuuntelin tuossa Juha Laaksosen ja Pirkka-Pekka Peteliuksen vaeltelua Pallastunturin tuntumassa. Viisaasti pojat puolustivat Pallaksen ainutlaatuista hiljaisuutta ja luonnonrauhaa mahdollista lainmuutosta ja lisärakentamista vastaan. Miksi kaikista tuntureista pitäisi tehdä meluisia turistisrysiä?

Tulipa mieleeni, että meillä on Hämeenkyrön Myllykolussa pienoiskoossa rinnakkainen tapaus meneillään. Senkin paikan ainutlaatuisuus sisältyy vaatimattomaan luonnonrauhaan. Mutta nyt museoalueen kunnostussuunnitelma on alkanut väärästä päästä ja menossa vauhdikkaasti hakoteille. Kovasti puuhataan vesipisteitä ja lämpöpattereita ja keittiötä ja uutta lisärakennusta, kun itse harmaan mäkituvan tarvitsema kunnostus on jäänyt lapsipuolen asemaan. Eikä kaikkiin kesäteattereihin sentään tarvita katosta. Ajatellaan enemmän nykyihmisen muka tarvitsemaa mukavuutta kuin alkuperäisen paikan ominaisluonnetta. Monitahoisen suunnittelun nielaisemalla rahasummalla olisi itse museo jo aikaa sitten saatu korjatuksi asianmukaiseen kuntoon.

Anneli Anttonen ja Jorma Sipilä antavat Hesarin pääsivulla vastauksen kysymykseen, miksi meillä ei ole kovatasoista tutkimusta ja myös miksi minä iloisesti karistin yliopiston tomut niskastani. Professorista on tehty toimitusjohtaja tosin ilman sihteeriä, ja pääasiassa hänen tulisi keskittyä talouteen ja hallintoon. Tähän pakottaa myös tutkintokeskeinen kilpailuttaminen. Totta joka sana, tällainen ei siellä enää innostanut. Vapaalla jalalla saa sentään tutkia oman mielensä halusta.

Kimmo Pietiläinen lataa vielä kovemmin suomalaisen tietokirjan asemasta, joka ei hänen mukaansa voi kilpailla kansainvälisesti, kun sitä painetaan alas ihan kansallisin menetelmin. Taitaa sekin pitää paikkansa. Osmo Pekosen hieno aloite tietokirjojen viennistä lepää valitettavasti tyhjän päällä. Tietokirja on nurkansuussa kun tukea jaetaan. Tieto-Finlandian ehdokasasettelu tänä vuonna siirsi tietokirjaa yhä kauemmas yleisen kiinnostuksen piiristä.

Ai että se perjantain Kanavalla-kolumni olisikin käänteistä ironiaa? Enpä äkkiä huomannut. Olikohan vika lukutaidossani vaiko kirjoittajan muotoilussa, mene ja tiedä. Mutta enin osa lehden ahmaisijoista luki luultavasti niin kuin oli kirjoitettu.

Televisiosta puheen ollen Ihmisten puolue hakkaa kirkkaasti muut viihdepläjäykset, koska juuri noin meillä menotaan. Tosin Uutisvuotokin oli eilen tavallista vireämpi. Miitta-tädistä riitti noin neljä minuuttia. Maailman paras Western jaksoi sen sijaan pidellä pihdeissään puoleenyöhön saakka.

Tänään on mentävä Martin markkinoille, mutta hanhen jätämme väliin.