Tiistai 1.12.09

Joulukuu alkaa tässä märässä harmaudessa. Ajeltiin Helsinkiin.

Täälläkin muuten elintaso romahtelee. Ensin vietiin posti tuosta Kankurin kulmasta, nyt myös terveysaseman laboratorio Pursimiehenkadulta. On paineltava Marian sairaalaan. Mitä menee seuraavaksi?

Radio Suomen talvisotailta oli monitahoinen ja vaihteleva. Yleisön mielenkiinto runsasta, joukossa hyviä kysymyksiä. Huomioni kiinnitti Lasse Laaksosen selvä vastaus kysymykseen, tehtiinkö talvisodan rauha sen vuoksi, että Göring oli luvannut Suomen edustajille uuden sodan ja menetettyjen alueiden takaisin valtaamisen korkojen kanssa Saksan avulla. Laaksonen torjui kevyen suupuheen rauhanteon perustaksi. Tätähän Heikki Ylikangas piti aiemmin hyvin painokkaana ellei suorastaan ratkaisevana perusteena rauhateolle. Tätä jo silloin ihmettelin. Voivatko vastuulliset johtajat tehdä näin raskaita päätöksiä vieraan vallan edustajan suullisen lupauksen perusteella?

Riika Nikkarisen kirjoittama ja ohjaama dokumentti talvisodasta Teemalla oli selvästi vanhakantaisempi kuin ykkösen mainio suomalais-venäläinen juttu sunnuntai-iltana. Entisiin uriin juuttunut ohjelma unohti talvisodan rauhaa äimistellessään sen tosiseikan, että sodassa pidettyjäkin alueita jouduttiin rauhateossa luovuttamaan. Siis rauhanehtojen tuottama pettymys ei johtunut yksinomaan liian toivorikkaasta sotapropagandasta ja voittojen juhlinnasta. Voittojen korostukseen oli syytäkin.