Perjantai 4.12.09

Pressiklubilla tv:ssä kauhisteltiin talvisodan vyöryä mediassa. Juuri näin: ensin media vyöryttää, ja sitten sama media päivittelee, että mistä tää kauhea vyörytys kertoo. Se kertoo mediasta, vähän Suomestakin. Talvisotaa kannattaa aina vyöryttää.

Luen sivussa mediasta Max Jakobsonin kirjaa Diplomaattien talvisota. Jostain syystä jäänyt aikanaan lukematta, vaikka muistan sitä lehteilleeni faijan hyllystä. äärettömän tiheä ja jännittävä tutkimus Euroopan diplomaattisesta shakkilaudasta ennen maailmansodan puhkeamista. Miten siunauksellista sentään, että EU nyt pelaa edes jotakuinkin yhteen eikä enää tarvitse henkeä pidätellen seurata niitä uhkauksia, sopimuksia, harhautuksia ja valtauksia, joista Jakobson tekee selkoa. Kirja on paitsi tarkka ja tietorikas kirjoitettu loistokkaalla viileän englantilaisella tyylillä. Parempi kuin parhaat trillerit.

Radion sarja talvisodasta on myös ollut ansiokas. Mieleen jäi Kari Hokkasen osuus, jossa hän voimakkaasti nosti Kyösti Kallion toimintaa ja arvostusta talvisodan presidenttinä. Muutakin kiintoisaa on kuultu.