Torstai 21.1.10

Kova Koskenniemi-päivä.

Aamulla julkistettiin Martti Häikiön kaksiosainen elämäkerta Södikalla, paikalla paljon historiantutkijoita, vähän kirjallisuudentutkijoita (minä). Kuvasti hyvin tutkimuksen tilannetta: kirjallisuudentutkimus on antanut VAK:n levätä rauhassa puoli vuosisataa. Nyt koettiin muhkea historiavoittoinen ylösnousemus. Kuultiin Laulumiesten tulkitsemia runoja (Jyki Malmio messissä), Häikiön valaiseva esittely sekä runsasta keskustelua.

Häikiö joukkoineen jatkoi Turkuun VAK:n kotimaille julkistamaan edelleen kirjaa. Eikä siinä kaikki. Illalla jatkettiin aiheesta Suomalaisella Klubilla, paneelissa Häikiö, Katarina Eskola, John Simon ja mä. Siitä taisi tulla hyvä keskustelu, pysyi ainakin asiassa ja lähestyi Jyrki Vesikansan puheenjohdolla elämäkertoja monesta kulmasta. Miesvoittoinen salillinen kuunteli. Uusi tuttavuus Simon osoittautui hienoksi herrasmieheksi, joka kertoi erikoislaatuisesta työtilanteestaan Pekka Herlinin ja Koneen historian vaiheilta. Olen lukenut kirjaa vasta alle puolenvälin, nyt sain lisää sytykkeitä.

Kata Eskolan massiivista sarjaa vanhemmistaan, Elsa Enäjärvestä ja Martti Haaviosta, olen käynyt läpi aina tuolloin tällöin, nyt Sodassa-osaa tarkemminkin, koska siitä saa niin hyvän käsityksen ihmisten ajatuksista ja tunnoista tulisen talvisodan aikana.

Ihmisten elämä osoittautui jälleen antoisaksi puheenaiheeksi, niin historiallisesti, kirjallisesti kuin moraalis-eettisesti. Ryskyen on murtunut se padottu vastustus biografiaa kohtaan, joka vielä opiskeluaikoinani oli vallalla.

Jatkoimme vielä parilla lasillisella keskustelua Häikiöitten luona tuossa puiston toisella laidalla, Marjakin hälytettiin mukaan. Martti on generöösisti julistanut minun Unio Mysticani ja Waltarini hänen Koskenniemensä esikuvaksi ja innoittajaksi, formaatti on sama, sama myös oivallinen kustannustoimittaja. Lukijaystävällisesti Martin kirja on jaettu kahtia. Moni valitti katkerana, että minun kirjaani ei voinut lukea sängyssä. Huomenna luetaan Hesarista, mitä kirjasta varsinaisesti ollaan mieltä. Turun Sanomat jo pohjusteli.