Maanantai 22.2.10

Vieläkin korjattava Meriluoto-tekstiä, sieltä tuli Ursulalta kovia ukaaseja. Järkevät ja perustellut ehdotukset otan varteen, mutta kirjoittaja on hiukan herkkä komentelulle. Ailan kanssa sovimme heti alkuun, että asialliset virheet hän tietysti korjaa, mutta tulkinnat ja painotukset ovat omiani.

Iloitsin kun sain alkukuusta vanhan opettajani Kai Laitisen vielä virkeänä puhelimeen, ja hän suurpiirteiseen tapaan antoi luvan käyttää nuoruudenkirjeitään Ailalle 40-luvulta, jolloin korkea romanssi roihusi. Kai on parkkiintunut kirjallisuusmies, ei turhista niuhota.

Elämäkerran kirjoittaminen on aineiston metsästämistä ja sitten vielä lupien onkimista näinä yhä kiristyvinä ja moralistisesti vahdinhaluisina aikoina. Oma tolkku ja harkintakin pitäisi säilyttää. Näistähän vaihdoimme muutaman sanan Mauno Saaren kanssa runsas viikko sitten. Kokemuksia on kertynyt, toisinaan vestigia terrent.

Mutta Francon ajan tuotantojakso päättyi taas loistavaan finaaliin, mikä nostattaa mielen kaikkien pikkumurheiden yläpuolelle.