Torstai 18.3.10

Hiihdelty vähän kantohangilla, hienoa, ja palattu Helsinkiin, missä odotti tilaisuus Tapanilan kodikkaassa kirjastossa. Se on Vesan kotikenttää, ja hyvin oli yleisöä kertynyt paikalle huolimatta tiuhasta venäläisestä lumipyrystä. Leena Krohninkin tapasin pitkästä aikaa! Selvisimme aiheesta varmalla rutiinilla, Vesalla ehdoton päärooli. Ja istuimme sitten nauttimassa Janen ja tyttäriensä pyöräyttämää piirakkaa, puhellen niitä ja näitä. Siellä valmistaudutaan ylioppilasjuhliin, ja taloon on saatu nuori ajokortillinen kuski, joten kyllä Janen ja Vesan nyt kelpaa. Tapanilan kapeita kujia ajeltiin korkeiden kinosten keskellä lumen tuiskutessa lasiin, olo kuin K:n kuvernementissa N:n kylässä jossakin Gogolin novellissa.

Siellä jo rähinöidään Kotkan satamassa, ja lakko sen kun jatkuu. Miksi en osaa huolestua? Yltäkylläisyyttä riittää yhteiskunnassa, ja anarkistinen nurkka ihmisluonteessa virkistyy, kun asiat alkavat mennä yhä raskaammin pieleen. Kyllä ne siitä taas oikenevat.

Tärkeämpi kysymys on tietysti jalkapalloilija D. Beckhamin akillesjänteen onnistunut leikkaus Suomen Turussa, josta pyritään ottamaan kaikki mahdollinen julkisuushyöty irti. Tulevaa kulttuuripääkaupunkia potkaisi todellinen onni: tällaista kulttuurista täysosumaa siellä tuskin osattiin hurjimmissa unelmissakaan toivoa.