Marian ilmestymispäivänä 2010

Saatettiin kristikunnan piiriin Marjan tyttären Sallan poika Asla Onni Alarik. Kaste tapahtui Turun Tuomiokirkossa, joka loi jyhkeät puitteet seremonialle. En muistakaan siellä mitään toimitusta seuranneeni, muuten kyllä paikalla patsastellut. Kuinka keskiajan ihmiset kokivat tällaisen mahtirakennuksen, sitä mietimme. Puhumatta rakennukseen liittyvästä graniitinlujasta uskon varmuudesta, jonka on täytynyt säteillä syvälle itse kunkin tajuntaan, vuosisatojen ajan.

Kari Enqvistin juttu Hesarissa, missä hän vastusti puolustuskyvyttömien lasten kastamista, ei tätä liikuttavaa tapahtumaa millään lailla päässyt horjuttamaan. Vahvin vaikutus oli siinä, että lapsi liitettiin niin pitkään ja rikkaaseen perinteeseen, tahtoi tai ei. Sen päättäköön itse aikanaan. On paljon muutakin, mihin emme syntyessämme voi vaikuttaa kielestä, maasta ja vanhemmista alkaen.

Kun kahvitilaisuus lapsen vanhempien kodissa oli ohi, halusin vielä poiketa Uudessa Apteekissa, kun olen vastikään kuunnellut autossa Reijo Mäen Turku-seikkailuja, joissa kovin usein istutaan kyseisessä paikassa ratkomassa erilaisia rikoksellisia ihmissuhdekuvioita. Onkohan Turussa jo kävelyretkiä Mäen kirjojen paikoille, luultavasti on. Aineksia ainakin riittää. Torin laidalla Marja näytti minulle myös sen maailmankuulun Mehiläisen, missä Beckhamin jänne leikattiin. Siitä oli muuten Ihmisten puolueessa eilen varsin hauska sanailu.

Ajelin tiheässä ja pimeässä lumipyryssä hiljalleen Hämeenkyröön ja Viehätykseen, missä kissa tervehti saapumistani kiitollisena.