Sunnuntai 11.4.10

Käveltiin Lauttasaaren rannoilla, upea aamu. Marja tutki lintuja, paras bongaus kuitenkin Tiina Pystynen seuralaisineen. Saatoin kertoa, että Marja antoi just 5-vuotiskihlalahjaksi Tiinan uusimman opuksen. Saamme siitä eroottista potkua.

Onerva-näyttelyssä Ateneumissa on monenlaista ainesta, joka aika ohuesti liittyy Onervaan, mutta ajankuva syntyy, nainen kaupungissa elää. Sain muutaman idean koskien ensi lauantain väitöstilaisuutta Tampereella. Silloinkin aiheena nainen kaupungissa, Waltarin Helsinki-romaaneissa.

Suurin jysäys tuli kuitenkin Caj Bremerin valokuvanäyttelyssä, missä Waltari juhlii 50-vuotispäiväänsä ja Sillanpään elämää yleensä, minulle ennen näkemättömiä laukaisuja. Mutta se varsinainen mestarilaukaus on suuri värikuva Ala-Vakerin talon rappusilta Hämeenkyrössä – toisaalta mallit ovat niin väärentämättömiä, että mahdotonta kuvaajan olisi epäonnistuakin. Vasta kotiin palaillessa aloin muistella, että minähän Bremerin 1982 taisin usuttaa juuri Kallen ja Niilon kimppuun, kuinka hän sinne muuten olisi osannut – ja nyt vasta näen loistavan tuloksen.

Muutenkin erinomainen näyttely, monet muistot heräävät. Tapasin tuttuja, Ateneum on hyvä kohtauspaikka. Marja lähti Turkuun ihmettelemään lapsenlastaan.